Blog

Per Tots Sants, cap a Oliana!

Ja vam dir a principis d’octubre que a la tardor ens agrada anar de fires, i ho estem complint amb escreix! Després de participar activament a les fires de Coll de Nargó i la Seu d’Urgell, aquest divendres la gent del Menja’t l’Alt Urgell hem volgut ser presents a un altre dels grans certàmens de la comarca, la Fira de Tots Sants d’Oliana.

Un bon esmorzar per agafar forces

Per començar la fira amb forces hem organitzat, conjuntament amb l’Ajuntament d’Oliana, un esmorzar popular amb productes de proximitat de primera qualitat: coca de recapte i coca dolça de pa del forn Solé Pallarès d’Oliana. També hi hem inclòs pa amb tomàquet del mateix forn i embotits artesans de Cal Pagès de la Seu d’Urgell.

A banda dels nostres productes, l’Ajuntament ha aportat prop d’una desena de vins elaborats de manera artesana per diferents cases d’Oliana. Com veieu, una barreja de productes de proximitat per llepar-se’n els dits!

Un aperitiu amb productes d’Oliana

Ja al migdia, hem preparat un aperitiu popular fet sobretot amb productes dels nostres associats d’Oliana. Així, hi ha hagut patates Sastret’s i formatge de L’Oliva, acompanyat d’un steak tàrtar fet amb carn ecològica de Ca l’Andreu i regat amb cervesa artesana ViP.

A banda d’aquests dos àpats, la gent del Menja’t l’Alt Urgell també hem muntat una parada a la fira. Allà hi hem donat a conèixer els nostres productes i hem servit les nostres tradicionals hamburgueses, pinxos i cerveses

La Fira de Tots Sants d’Oliana és un clàssic al calendari firaire de la comarca i, sens dubte, el certamen de tardor que aplega a més gent al sud de l’Alt Urgell. En aquest sentit, estem molt satisfets d’haver-ne pogut formar part i de seguir-nos implicant en totes aquelles activitats que promouen i dinamitzen el nostre territori.

Un bon grapat de premis i reconeixements a la Fira de Sant Ermengol

Aquesta darrera Fira de Sant Ermengol ha deixat un bon regust de boca a molts socis de Menja’t l’Alt Urgell, ja que s’ha endut diversos premis i reconeixements. D’una banda, el Salvador Maura, de la formatgeria Mas d’Eroles d’Adrall ha rebut el premi Amic del Formatge. Maura va ser l’impulsor i l’organitzador de la primera edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu que es fa en el marc de la Fira de Sant Ermengol, i enguany que s’han complert 25 anys se li ha volgut retre aquest homenatge.

Reconeixement a Salvador Maura

En el seu discurs, Maura s’ha mostrat satisfet pel fet que la fira de formatges hagi esdevingut “patrimoni de la Seu d’Urgell”, i ha afegit que “estic molt content que els urgellencs i les urgellenques se l’hagin fet seva”. Per la seva banda, l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, ha lloat les “bones idees, la valentia per entomar-les i la tenacitat per dur-les a la pràctica, sense parar d’innovar” de Salvador Maura. 

Premi a 4 membres de Menja’t l’Alt Urgell 

Pel que fa als premis del 25è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, enguany s’hi han presentat 175 formatges procedents de tota la serralada pirinenca. Dels 42 premis lliurats en 14 categories, 4 socis de Menja’t l’Alt Urgell han aconseguit un total de 8 guardons.

Així, la formatgeria Castell-Llebre s’ha endut 3 premis: medalla d’or en la categoria de matons, recuits i brossats; medalla d’or al formatge Teo en categoria de llet de cabra, quallada àcida; i medalla de plata amb El Rulo, en la categoria de formatges amb condiment. Els seus responsables han destacat que la fira sempre és un “moment d’alegria i de trobada amb els amics”, i que si “hi ha bona sort i toca algun premi, millor”, tot i que això no és el més important. En aquest sentit, han afegit que “al final el fet que al jurat li agradin les característiques del teu producte és una loteria”.

La formatgeria Mas d’Eroles ha rebut 2 premis: medalla de plata per al formatge Ermesenda, en la categoria de llet de vaca quallada enzimàtica; i medalla de plata pel formatge Pla del Cim, en categoria de llet de vaca quallada mixta, pasta tova. Des de la formatgeria s’han mostrat molt contents pel reconeixement, i han assegurat que els aporta més ganes de tirar endavant i fer coses noves. També creuen que la cremositat i el gust dels seus formatges han fet possible aquesta distinció. 

Per la seva banda, la formatgeria L’Oliva també s’ha endut 2 premis: medalla de plata per Lo Coscollet en categoria llet de cabra quallada àcida i medalla de bronze per Lo Roc Roi en categoria de llet de cabra, quallada enzimàtica. Des de la formatgeria han indicat que estan molt contents de rebre aquests premis, ja que «són un reconeixement a la feina que fem dia a dia i durant tot l’any a Formatges l’Oliva: alimentar, munyir i tenir cura de les cabres, elaborar els formatges amb la llet de la munyida del dia, acompanyar-los en el procés de maduració i fer-los arribar a les llars perquè pogueu provar-los, i ara també conreant l’alfals que menjen les cabres». Tot plegat, han afegit, «per fer un producte únic i amb personalitat, propi del territori i de la gent que el fem».

Finalment, Cal Majuba ha rebut 1 premi: medalla de plata en la categoria de formatges frescos.

Reconeixements per part de la Generalitat

D’altra banda, i més enllà de la fira, dos socis del Menja’t també han rebut recentment dos reconeixements. D’una banda, l’Agustí Porta, de la Xarcuteria Pagès, ha estat guardonat amb el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2019Atorgat per la Generalitat de Catalunya, reconeix aquelles actuacions que aporten resultats beneficiosos en la qualitat, la bona imatge i la competitivitat de les produccions artesanes alimentàries. De l’altra, la Generalitat també ha reconegut al Salvador Mauraamb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari. Com veieu, els productors locals de l’Alt Urgell estan d’enhorabona, i des de Menja’t l’Alt Urgell no podem fer més que celebrar-ho!

Una fira de Sant Ermengol ben reivindicativa

La Seu d’Urgell ha celebrat aquest cap de setmana la Fira de Sant Ermengol i, un any més, la gent del Menja’t l’Alt Urgell hi hem participat de forma activa. Com de costum hem tingut una presència doble al certamen, tot i que enguany hem volgut adaptar la nostra participació a la realitat política que viu el país.

Així doncs, a l’estand que hem muntat al poliesportiu, a l’espai destinat a empreses i entitats, hem canviat l’exposició dels productes agroalimentaris dels nostres productors per una gran tela negra, un llaç groc i diversos cartells reivindicatius.

A banda d’aquesta presència al poliesportiu, enguany també hem muntat la caravana a la zona de degustació, situada al camí Ral de Cerdanya. Tot i que la pluja ens ha impedit obrir el diumenge, estem molt contents amb l’afluència de comensals que hem tingut dissabte.

Hamburgueses i pinxos a la caravana

Així, tothom que ha vingut ha pogut degustar la nostra hamburguesa dolça, feta amb vedella eco de Ca l’Andreu amb formatge Ermesenda del Mas d’Eroles i ceba caramel·litzada de l’Hort del Xavi. També hem preparat hamburgueses amb beicon, enciam i tomata i pinxos de porc de Cal Pagès amb una llesca de pa artesà del forn Tahussà amb tomata. Tot plegat, acompanyat de Xips Sastret’s i cervesa artesana ViP. En aquest sentit, el 50% dels diners que hem recaptat amb les vendes fetes a la caravana els destinarem al suport a la lluita antirepressiva.

Un aparador immillorable

La fira de Sant Ermengol és un aparador immillorable -tenint en compte els milers de persones que la visiten- per tal de donar a conèixer el producte agroalimentari de km 0 que tenim a l’Alt Urgell. A més, ja sabeu que ens agrada participar i ajudar en tots aquells projectes que potencien i dinamitzen el territori. Enguany, doncs, hem pogut combinar aquests dos aspectes i a l’hora fer visible el nostre malestar per la situació repressiva que viu el país.   

Un cap de setmana intens a la Festa i fira de Muntanya de Coll de Nargó

Coll de Nargó es va omplir aquest passat cap de setmana amb motiu de la primera Fira i festa de Muntanya, i la gent del Menja’t l’Alt Urgell hi vam participar de forma molt activa. L’esdeveniment va permetre ajuntar diverses activitats que fins ara es feien per separat, com la Fira del Rovelló i l’Aplec d’Escalada, i això va atreure a molta gent al poble al llarg dels dos dies de festa i fira.

Aperitiu i maridatge

Aquestes propostes es van complementar amb tallers i activitats gastronòmiques, i en aquest darrer àmbit és on nosaltres vam tenir més presència. Així doncs, el dissabte al migdia vam ser els encarregats de servir l’aperitiu popular que va donar el tret de sortida a la festa i fira. L’aperitiu tenia com a gran objectiu potenciar la ceba de Coll de Nargó, i és per això que es van servir coques de ceba fetes als forns locals, acompanyades de cervesa artesana. Tot plegat, es va poder fer gràcies al suport de Gustum.

Ja al vespre de dissabte vam fer un maridatge on vam combinat les brotxetes de formatge del Mas d’Eroles i l’steak tartar de vedella ecològica de Ca l’Andreu amb el vi Carisma de Montanissell. Estem molt contents perquè a l’activitat hi van prendre part una quarantena de persones, una xifra considerable!

Un menú per llepar-se’n els dits

Finalment, diumenge vam protagonitzat el dinar de cloenda de la festa i fira, on també hi van prendre part una quarantena de persones. En aquesta ocasió, els vam oferir un menú elaborat amb productes de proximitat de la nostra comarca. Concretament, els comensals van poder degustar uns entrants a base de coques de recapte amb ceba de Coll de Nargó i amanida de formatge de cabra i, posteriorment, vedella estofada amb bolets de temporada, un tall de braç de gitano i dues consumicions per cap.

Estem molt contents d’haver pres part tant activament en un esdeveniment de dinamització del territori, i volem donar les gràcies a l’organització per haver-nos convidat i haver-nos permès donar a conèixer els productes alimentaris de proximitat que tenim a la comarca. Esperem que aquesta Festa i fira de Muntanya tingui una llarga vida.

Ens veiem a la Seu

I no oblideu que aquest cap de setmana ens veiem a la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell. Hi tenim tant la caravana oferint menjar com un estand a l’interior del pavelló, així que us hi esperem!

Tot a punt per participar a la I Trobada de dones del món rural

Aquest proper dimarts 15 d’octubre se celebrarà la primera Trobada de dones del món rural a l’Alt Urgell i Cerdanya. Creiem que és un esdeveniment molt interessant i ens fa molta il·lusió poder participar-hi activament. La trobada s’estructurarà en dues accions, una al matí a la Seu d’Urgell i l’altra a la tarda a Puigcerdà, i nosaltres serem presents a totes dues.

Al matí, a la Seu d’Urgell

En el cas de la Seu d’Urgell, la jornada tindrà lloc a la Sala de la Immaculada i a l’espai la Cuina. Començarà a les 11 del matí amb una benvinguda institucional i, posteriorment, tindrà lloc una presentació i debat amb entitats de dones del món rural. Justament en aquest marc tindrem l’oportunitat d’exposar el nostre projecte i debatre amb les companyes de l’Associació de Dones del Món Rural, l’Associació de Dones del Món Rural Cerdà, l’Associació de Productors Ecològics Alt Urgell-Cerdanya, l’Associació Agroalimentària-Cerdanya, Sobirania Alimentària Empredona, entre d’altres. Més tard es projectarà un curtmetratge i farem un aperitiu musical. 

I a la tarda, a Puigcerdà

Ja a la tarda, ens desplaçarem al Museu Cerdà de Puigcerdà on, després de la benvinguda institucional, a les 18:30h, assistirem a la presentació de la proposta del Pla de Polítiques de Gènere de la Cerdanya. Posteriorment participarem en una taula d’experiències titulada “Reptes i oportunitats de la Dona Rural a la Cerdanya”. La nostra representant en aquesta taula serà la Marisol Salvadó. A més, també comptarà amb la presència d’una sòcia del Menja’t l’Alt Urgell, la presidenta de l’associació de Dones del Món Rural de l’Alt Pirineu i Aran, Urgell Isús.

Posteriorment, comptarem amb la intervenció de la delegada de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea i exconsellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Meritxell Serret, i clourem la jornada amb una degustació de productes locals de la Cerdanya.

Visibilizar el paper de la dona rural

L’objectiu d’aquesta acció és visibilitzar i reconèixer la tasca que estant duent a terme les entitats de dones del món rural, així com fer un homenatge a la feina que ha fet històricament la dona al nostre territori. L’acte està organitzat pel Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgelli el Consell Comarcal de la Cerdanya conjuntament amb l’Associació de Dones del Món Rural i la Coordinadora Territorial a l’Alt Pirineu i Aran del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Com veieu, es tracta d’una jornada molt interessant i us animem a participar-hi, tot esperant que sigui del vostre interès, així com a fer-ne difusió entre aquelles persones que puguin estar-hi interessades.  

A l’octubre, marxem de fira!

Ja tenim aquí la tardor i, a casa nostra, la tardor és sinònim de fira. Ja sabeu que els de Menja’t l’Alt Urgell no parem quiets, de manera que aquest mes d’octubre marxarem de fira i ho farem per partida doble! 

A la I Festa i fira de Muntanya de Coll de Nargó

La primera cita serà el cap de setmana del 12 i 13 d’octubre a Coll de Nargó. La població celebrarà la seva primera Festa i fira de Muntanya, un esdeveniment que substituirà l’antiga Fira del Rovelló que s’hi havia celebrat durant molts anys i que integrarà moltes altres activitats. Serà, doncs, un cap de setmana d’estrena, i no ens ho volem perdre.

Al llarg de tota la fira estarem instal·lats a la plaça de l’Ajuntament, i des d’allà realitzarem totes les activitats programades. D’una banda, el dissabte 12 d’octubre, a partir de les 12:30h serem els encarregats d’organitzar el vermut popular que servirà d’inauguració de la fira. Això ens permetrà promocionar el producte local, especialment la ceba de Nargó. 

Una estona més tard, a les 20:30h farem, també a la plaça de l’Ajuntament, un maridatge, on combinarem les brotxetes de formatge del Mas d’Eroles i l’steak tartar de vedella ecològica de Ca l’Andreu amb el vi Carisma de Montanissell.

El programa de la Festa i fira de Muntanya de Coll de Nargó

Finalment, el dinar de cloenda de la festa i fira també anirà a càrrec nostre. Tothom que vingui podrà gaudir d’unes coques típiques nargonines i d’amanida amb formatge de cabra de l’Oliva i fruita del temps de l’Hort del Xavi amb vinagreta de mel Els Cirerers. També es podrà degustar la vedella ecològica de ca l’Andreu o el llom de Ral d’Avinyó estofats amb bolets de temporada. De postres, un tall de braç de gitano de nata del Forn Reig i, per beure, dues consumicions per persona (cervesa artesana ViP, refrescos o aigua). 

Presents a la Fira de Sant Ermengol

Com no podia ser d’altra manera, també serem presents a la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell. Enguany començarà la tarda del divendres 18 d’octubre i s’allargarà fins el diumenge 20. Aquesta serà una edició força especial, ja que la Fira de formatges artesans del Pirineu complirà 25 anys dins d’aquest certamen mil·lenari, i serà inaugurada pel mateix president de la Generalitat, Quim Torra.

La gent del Menja’t l’Alt Urgell hi serem presents per partida doble. D’una banda, ens instal·larem al pavelló de degustació i, de l’altra, muntarem la caravana als afores del poliesportiu per tal que tothom qui ho vulgui pugui fer un mos amb productes agroalimentaris del territori. Com veieu, aquest mes d’octubre tindrem força presència a la comarca, així que esperem rebre la vostra visita!

Presentem les Rutes Gastronòmiques al Medfest a Portugal-Tavira

 
Al post de la Festa Major de la Seu ja us anunciàvem que venien setmanes mogudes, i així ha estat. Quan amb prou feines havíem desmuntat la caravana del Passeig Joan Brudieu, la gent de Menja’t l’Alt Urgell hem agafat l’avió i ens hem plantat a Tavira, a Portugal. I és que aquest dijous ens hi esperaven per participar a la cloenda de la Conferència Internacional de Turisme Culinari Sostenible, organitzada pel Medfest
 
 
 
Allà hi hem pogut exposar les Rutes gastronòmiques que hem posat en marxa fa ben poc. Aquest, doncs, ha estat un dia molt important per a la comarca, ja que hem donat a conèixer el ric patrimoni agroalimentari que tenim a l’Alt Urgell davant d’un públic especialitzat i molt valuós -i que, per cert, ha rebut amb molt d’interès la nostra proposta-.
 
Un projecte per valoritzar el patrimoni culinari
El Medfest és un projecte que s’està implementant a vuit països del Mediterrani i de zones properes (Xipre, Grècia, Croàcia, Eslovènia, Itàlia, França, Espanya i Portugal) amb l’objectiu de millorar el seu desenvolupament turístic tot aprofitant-ne la riquesa culinària. És indiscutible que aquesta regió gaudeix d’un patrimoni de primer nivell en l’àmbit alimentari, i aquest valor, si es treballa bé, ens pot ajudar força a aconseguir un turisme sostenible i de qualitat. En aquest sentit, volem agraïr la tasca feta a la coordinadora del projecte, Margarida Mulet, doctora en Antropologia i membre de l’ODELA (Observatori de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona)
 
 
 
Des de Menja’t l’Alt Urgell estem totalment compromesos amb aquest projecte i els seus valors, i ens ha agradat molt poder-hi prendre part d’una manera tant directa. També volem agraïr la seva presència a la delegació del Consell Comarcal que ens ha acompanyat, i que ha estat encapçalada pel seu president, Miquel Sala, així com al tècnic de la Diputació de Lleida, Ricard Lega, que també ens ha volgut recolzar presencialment.
 

Una Festa Major de la Seu d’Urgell molt intensa…mil gràcies!

Què bé que ens ho hem passat aquesta Festa Major de la Seu d’Urgell! Un any més hi hem tornat a participar de forma molt activa, i estem molt contents de com ha anat tot plegat. D’una banda, la caravana al passeig Joan Brudieu ha estat tot un èxit. Des del divendres 23 fins al dimarts 27 d’agost hem venut més d’un miler de plats, entre hamburgueses i pinxos. Com podeu veure a les fotos, als vespres no hem parat ni un moment!

Tothom que s’ha apropat a la caravana ha pogut provar les nostres hamburgueses i pinxos dels nostres productors. A més, ho han pogut arrodonir amb iogurt o quefir amb melmelada artesana, i tot plegat regat amb cervesa artesana i vi de la comarca Per llepar-se’n els dits!

Presents al pregó

A més de la caravana, també hem estat presents al pregó, que enguany han ofert les jugadores del Cadí la Seu. Així doncs, els convidats i les autoritats que han participat en la recepció institucional que es fa cada any a la sala de plens de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell amb motiu d’aquest pregó han pogut gaudir d’un pica pica amb productes de Menja’t l’Alt Urgell. De ben segur que els nostres embotits, formatges, pa de pagès, coques, patates xip, cerveses artesanes i vi els han ajudat a passar una estona encara millor!

Seguim i seguirem promovent el territori

Com veieu, ha estat una Festa Major molt intensa, i volem agrair a totes aquelles persones que ens han fet confiança i que han passat per la caravana a degustar els nostres productes de proximitat. Des de Menja’t l’Alt Urgell volem ajudar a dinamitzar la comarca tot promovent els productes del territori. És per això que no ens cansarem de participar en totes aquelles activitats locals i comarcals que ens ajudin a fer-ho i de ben segur que ens tornarem a trobar a la Festa Major de l’any que ve. Tot i això, no caldrà esperar tant per tornar-nos a veure, ja que l’agenda de la tardor es presenta ben carregada. No deixeu de seguir-nos i us ho anirem explicant!

Ja ho tenim tot a punt per a la Festa Major de la Seu

Ja s’apropa la Festa Major de la Seu d’Urgell i, un any més, des de Menja’t l’Alt Urgell no fallarem a la cita. Des del divendres 23 i fins al dimarts 27 d’agost tornarem a muntar la caravana al Passeig Joan Brudieu per difondre i donar a conèixer els productes agroalimentaris de la comarca a tothom que vingui a la festa.

Productes per a tots els gustos

Enguany, tothom que s’apropi a la nostra caravana podrà fer un àpat ben complet. Si ho vol, podrà degustar una hamburguesa dolça, amb carn ecològica de Ca l’Andreu, ceba caramel·litzada, formatge Ermesenda del Mas d’Eroles i patates xip Sastret’s. Si ho prefereix, podrà canviar la ceba caramel·litzada i el formatge per bacó, enciam i tomàquet. Per a qui no vulgui menjar carn, també hi hauran hamburgueses veggie, acompanyades d’enciam, tomàquet, salsa de iogurt i patates xip. A banda d’hamburgueses, a la caravana també s’hi podran menjar pinxos de cal Pagès sobre una llesca de pa del forn Tahussà sucada amb tomàquet.

Dolços i begudes

Per a qui vulgui completar l’àpat, o senzillament menjar alguna cosa dolça, a la caravana també hi trobarà iogurt o quefir d’Ecofranch amb melmelada de Cal Casal o sucre, així com iogurt de Cal Majuba, també amb melmelada o sucre. Pel que fa al beure, a banda d’aigua i refrescos, també hi haurà cervesa artesana ViP i vi Carisma. Com veieu, hi haurà una oferta ben variada amb opcions per a tots els gustos, de manera que us hi esperem a tots!