Entorn

Tuixent

Tuixent és el nucli principal d’una vall ampla i tranquil·la, situada en gran part dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró. El Museu de les Trementinaires, el Centre de Flora, l’estació d’Esquí Nòrdic i una àmplia oferta de rutes de natura constitueixen els atractius més destacats del municipi.

Ossera

Situat a l’extrem de ponent de la vall de la Vansa i Tuixent, el poble d’Ossera és un petit paradís de l’artesania (herbes aromàtiques i medicinals, formatges, melmelades, apicultura, ceràmica, pintura...) i un exemple de revitalització del món rural a partir de l’arribada i l’arrelament de nous veïns.

Alàs

Des de la talaia natural en què es troba emplaçat, el poble d’Alàs contempla l’extensa plana de l’Urgellet, amb els prats de pastura ocupant bona part del paisatge. I és que Alàs té una llarga tradició ramadera, tant de vaques de llet com d’engreix, que constitueixen els pilars de l’economia local.

Bar

El poble de Bar dona nom al Baridà, territori històric a cavall de les comarques de la Cerdanya i l’Alt Urgell. Encimbellat a la riba esquerra del Segre i en els contraforts de la serra del Cadí, conserva l’encant de l’arquitectura tradicional de muntanya, amb l’església de Sant Esteve, d’origen romànic, com a gran valor patrimonial.

Calbinyà

Pertanyent al municipi de les Valls de Valira, Calbinyà és un dels pobles de l’Alt Urgell que més s’ha revitalitzat els darrers anys. És de destacar l’exposició permanent d’obra escultòrica de l’artista Philip Lavaill, que es pot veure per tot el poble.

Coll de Nargó

Vila situada al Prepirineu alturgellenc i a la riba del Segre, Coll de Nargó té una llarga tradició raiera, un patrimoni etnogràfic de gran valor que se suma al ric llegat romànic, amb l’església de Sant Climent com a punt de referència. Els jaciments paleontològics i el centre Dinosfera són els altres grans actius del municipi.

Montanissell

Poble del municipi de Coll de Nargó, Montanisell es troba situat al peu de la serra de Sant Joan. Nucli eminentment agrari i ramader, es manté molt poc alterat quant a la configuració urbana tradicional. Damunt del poble s’alça l’església romànica de Sant Joan.

Montant de Tost

Emplaçat en un altiplà sota la serra del Taller, el poble de Montant de Tost, dividit en tres nuclis de població, ofereix unes panoràmiques airoses, amb extensos prats de pastura en primer terme i noves i vistoses plantacions d’espígol.

Montferrer

Cap d’un dels municipis més extensos de Catalunya, Montferrer és el punt de partida d’una gran varietat de rutes turístiques. Pel seu emplaçament, al bell mig de la plana de l’Urgellet, va tenir un pes destacat en l’economia de la zona, com ho demostra l’imponent edifici de l’antiga farinera, avui recuperat com a bé patrimonial cultural.

Bellestar

Situat al municipi de Montferrer i Castellbò, el poble de Bellestar és envoltat de prats de pastura, fidels indicadors de l’activitat ramadera, base econòmica del terme. No és estrany que aculli, des de fa gairebé quaranta anys, l’Escola de Capacitació Agrària del Pirineu.

La Seu d'Urgell

Capital de la comarca de l’Alt Urgell i històric eix de comunicacions, la Seu d’Urgell atresora un gran patrimoni cultural, que té en la catedral de Santa Maria el seu element més significatiu. Ciutat de serveis i seu d’una important cooperativa làctia, va acollir les competicions de piragüisme en aigües braves dels Jocs Olímpics de Barcelona 92.

Adrall

Situat a la fèrtil ribera de l’Urgellet, Adrall és el més important productor de llet de la comarca i un dels primers de Catalunya. Per la seva situació, a peu de carretera, concentra diversos establiments de restauració i allotjaments de turisme rural.

Oliana

Vila dinàmica i porta d’entrada al Pirineu, Oliana ofereix al visitant una àmplia varietat de serveis turístics i comercials, juntament amb un notable patrimoni cultural, entre el qual destaca per la seva singularitat el Pou del Gel, a més de diverses celebracions populars impulsades per un teixit associatiu molt potent.

Peramola

Arrecerada per la serra de Sant Honorat i la roca del Corb i observada per l’església de Castell-llebre, Peramola és vila d’aigua i de pedra. Les fonts brollen arreu, tant dins del nucli urbà, com a l’entorn, amb un recorregut senyalitzat que convida al passeig. La vila i el terme són dipositaris d’un interessant patrimoni arquitectònic.