La Ruta de la recuperació del Patrimoni Alimentari

  • Visitarem els pobles d’Alàs, Bar i Calbinyà.
  • Aquesta ruta es pot fer durant tot l’any.

Començarem la ruta a Alàs, un poble a 6 kilòmetres de la Seu d’Urgell. De la mà de la Urgell visitarem la granja de Ca l’Andreu, una explotació ramadera familiar especialitzada en la producció de carn ecològica de vedella. Coneixerem els animals i visitarem les instal·lacions d’aquesta ramaderia lligada a la terra i al benestar animal, acabant amb un petit tast dels seus productes.

Seguirem cap a Bar, un encantador poblet de muntanya, envoltat de natura i prats de pastura, d’es d’on es pot gaudir d´unes vistes privilegiades. Aquí és on el Francesc té les seves cabres i el seu obrador de formatge artesà. Si el temps ho permet podrem acompanyar les cabres en la seva pastura, a més de poder munyir-les (si és la temporada). També visitarem l´obrador on el Francesc ens explicarà el procés d’elaboració del seu formatge, especialment el tupí, un mètode de conservació tradicional dels pastors de la regió, mentre olorem i sentim la mescla de destil·lat i de formatge.

Aprofitant les vistes, proposem un tastet de formatge acompanyat del vi de la regió.

Per acabar ens dirigirem a Cal Serni, una casa de pagès construïda al segle XV, una de les úniques cases-museu habitades de Catalunya on s´hi elabora més del 80% del que es consumeix en la mateixa casa. El Josep Maria i la Dolors ens faran gaudir d’un menú degustació de productes locals i propis, des del pa fins al vi, el formatge i l’embotit.

Desprès del dinar ens ensenyaran la casa, el petit però encantador museu de Pagès que tenen, així com l’horta, els animals i la història del Tupinambus o nyàmera, un tubercle local que estan intentant recuperar i donar a conèixer.

Ca l'Andreu

Ca l’Andreu és una explotació ramadera familiar especialitzada en la producció de carn ecològica de vedella. La nostra ramaderia va lligada a la terra i al respecte al benestar animal. La ramaderia Ca l’Andreu es troba a Alàs, un petit poblet de la comarca de l’Alt Urgell situat a 4km de la Seu d’Urgell. La situació geogràfica de Ca l’Andreu permet que els nostres animals visquin en un indret natural, tranquil, ecològic i lliure d’agents contaminants. La nostra vocació és produir carn ecològica de la millor qualitat tant des del punt de vista organolèptic (gust, tendresa, color, olor…) com de la salut humana. I és per això que el nostre lema és: Que el menjar sigui el teu aliment i l’aliment la teva medicina. A Ca l’Andreu t’oferim una manera fàcil i directa de comprar carn ecològica, sense intermediaris. A través del nostre web pots realitzar la teva comanda i te la servim a casa perquè puguis gaudir de la millor carn fresca i envasada per ser directament consumida o congelada.

Formatgeria Baridà

El formatge Baridà, s’elabora en un petit obrador familiar, situat al poble de Bar (municipi de El Pont de Bar) A la vesant nord de la Serra del Cadí dins la vall del Baridà. Bar és un bonic poble de muntanya envoltant de natura i prats on pasturen en plena llibertant les cabres alpines de la Formatgeria Baridà. Aquí, es poden gaudir d’uns vistes privilegiades, i amb prèvia cita telefònica us mostrarem l’obrador on s’elaboren els nostres formatges.

Cal Serni

Cal Serni es va construir al segle XV i és ara per ara, una de les cases pairals de l'Alt Urgell més ben conservades, on encara es pot valorar la naturalitat i la senzillesa d'un agran casa de pagès. A més, és una de les úniques cases-museu habitades de Catalunya, on es poden visitar, entre d'altres, l'antiga cuina, la sala, els dormitoris, els rebostos de la carn i de les cereals, l'antic forn del pa, el celler del ci, el museu del pagès, el laboratori-obrador, on s'hi fan cursos i taller de formatges, confitures, conserves i embotits. Cal Serni és un establiment recomanat en les guies de prestigi com: Michelin, el –trotamundos, Gourmetur, le guide du routard, etc. i és guardonada en diversos premis de turisme i comerç. En el seu menjador-restaurant s'hi pot degustar les menges més exquisides amb productes autòctons, de proximitat i més d'un 80% producte elaborat en la mateixa casa.