La ruta de les olors i les Trementinaires

  • Temporalitat de maig a octubre.
  • En aquesta ruta visitarem els pobles d’Ossera i Tuixent.

L’encantador poble d´Ossera forma part del municipi de la Vansa i Fórnols. Es troba a 1250 metres d’altitud i conta amb un cens de 25 habitants. Entre aquests habitants contem amb tres productores i artesanes agroalimentàries, a les que visitarem durant la nostra ruta. En primer lloc, visitarem la tenda Herbes d´Ossera, que conta amb tot tipus d’herbes aromàtiques. La propietària i productora Suzzette ens explicarà les característiques més destacades de la seva producció i les propietats de les herbes, a més d’olorar i tastar els seus aromes.

Seguirem pels carrers d’aquest poble fins arribar a la formatgeria Serrat Gros de la Mercè i el Raül. Allà coneixerem els secrets de la pastura, de les cabres i de l’elaboració d’aquest exquisit formatge. A continuació visitarem l’obrador i la charmante tenda de la Núria, on aprendrem moltes coses sobre l’elaboració de les més de 80 tipus de melmelades que produeix. Abans de marxar gaudirem d’un maridatge de formatge Serrat Gros i les confitures de Cal Casal. El dinar el proposem a l’encisador poble de Tuixent, amb un menú a base de producte local. Els restaurants que participen en les rutes són Cal Gabriel i Cal Peritxola.

Tuixent és un poble conegut per ser el bressol de les Trementinaires, unes dones molt lligades a les plantes aromàtiques amb les que realitzaven les trementines, unes pomades curatives. Desprès de dinar podrem visitar el Museu i Jardí de les Trementinaires i qui vulgui també es podrà apuntar a un taller per a preparar i endur-se’n a casa la seva pròpia Trementina.

Herboristeria Nogué

Cultiu ecològic de plantes medicinals i aromàtiques, des del 1984. Cultivem unes 40 varietats diferents de plantes i algunes més de recol·lecció silvestre. Totes les plantes les assequem de forma natural i posteriorment elaborem diferents infusions, plantes aromàtiques per condimentar i sals aromatitzades, en tot els processos procurem tenir la màxima cura per oferir la millor qualitat. A Ossera tenim un petit Jardí botànic on podeu tastar els nostres productes envoltat dels aromes de les plantes. La nostra petita botiga us ofereix els nostres productes i altres productes relacionats amb el món del les plantes aromàtiques.

Formatgeria Serrat Gros

A Ossera i a Josa de Cadí. Som pastors i formatgers. Elaborem artesanalment els nostres formatges, mató i iogurt, amb la llet de les nostres cabres. Estem sempre presents en tot el procés: des dels naixements dels cabrits en l’època dels parts, fins a la munyida, la pastura, l’elaboració i la comercialització que fem diàriament. El formatge és de llet crua, quallada àcida, pasta tova i pell florida. Les cabres s’alimenten de boscatge i pastures d’alta muntanya. Seguim el cicle natural del ramat i per això només tenim producte d’abril a desembre. A Ossera (Cal Codina) i també, a Josa de Cadí (Cal Jepet), tenim els obradors i les botigues on podreu degustar i comprar els nostres productes. El ramat es troba a Josa de Cadí, i si veniu pel matí les podreu veure.

Cal Casal

Melmelades Ossera. Sóc Núria, visc a Ossera en un petit poble de l'Alt Urgell.
Faig melmelades, confitures, geleas i bolets amb vinagre. Elaborades sempre amb productes de qualitat, sense additius ni conservants, utilitzant només sucre morè de producció ecològica .
Faig venda directa a casa, i a la botiga també us puc oferir altres productes d'artesans alimentaris de la comarca.