La ruta dels productes d’altura i els productors làctis

  • Mínim 10 persones màxim 25-30.
  • En aquesta ruta visitarem els pobles de Montant de Tost, Adrall i la Masia La Reula.
  • La temporalitat de la ruta és tot l’any. Els mesos d’hivern depèn de la neu.

Aquesta ruta tindrà el seu inici a Cal Margarit, una finca situada al poble de Montant de Tost. El Joan, productor i propietari, ens farà un recorregut per la finca i les plantacions, i ens explicarà el procés de producció que realitzen des de la collita de la lavanda fins al producte final. Coneixerem el seu cavall, la seva mula i les seves ovelles, i ens explicarà les característiques de la regió a nivell agrícola i ramader. Podrem tastar varis dels seus productes: infusió de lavanda, llonganissa amb lavanda, pa amb tomàquet i cervesa artesana VIP amb lavanda. Aquest poble de 43 habitants consta també d’unes vinyes d’alçada. El fet diferencial és el sol i el canvi de temperatura entre la nit i el dia, que dóna com a resultat el vi blanc anomenat Carisma, un vi afruitat amb matisos propis. El Xavier ens farà conèixer aquest vi tan especial, la seva passió per la vinya i pel poble.

Baixarem de la muntanya fent aturada per dinar al poble d’Adrall, a l’espai de tast de la formatgeria Mas d’Eroles del productor Salvador. Amb la panxa plena ens dirigirem a la nostra última aturada, la finca d’elaboració de productes làctics del Pirineu, La Reula. Aquí podrem visitar l’obrador i conèixer les vaques lleteres, la pastura i l’alimentació ecològica dels seus animals a més de tastar els seus fabulosos iogurts, mató, formatges frescos i llet.

Cal Margarit

Des de l'any 2010 vam començar a creure en poder dur a terme un projecte agrícola ecològic amb garanties, a causa de la necessitat de millorar el rendiment econòmic d'una explotació tofonera. Amb l'experiència adquirida en les visites a explotacions franceses on podem observar farigoles, espígols, espígols o romanís entre les línies dels arbres tofoners. Ens va permetre conèixer tot un món com són el cultiu de les plantes aromàtiques i medicinals (PAM). Tot això juntament amb la necessitat de poder mantenir la activitat agrícola i ramadera a la població de Montant de Tost, comarca de l'Alt Urgell (Pirineus), mitjançant la introducció de cultius alternatius nous, sense oblidar els cultius tradicionals, com són els de la patata, cereals i farratges. Fins i tot hem tornat a reintroduir un petit ramat d'ovelles. Respecte pel medi ambient és la nostra principal preocupació, tant en el pla agrícola com en la fabricació de cosmètics. Tots els nostres productes cosmètics estan formulats amb oli essencial de lavanda certificat Bio 100% pur i natural, amb la qualitats úniques en aromes a causa de que els cultius estan a 1200 metres d'altitud als Pirineus. Sense Parabens, sense Silicones i sense Perfums Sintètics.

Vi Carisma

El 2008, vam plantar dues vinyes a banda i banda del Segre, a uns 1.200 m d’alçada, essent així una de les més altes d’Europa. Es van fer proves a partir de parres recuperades de l’Alt Urgell empeltant ceps al Penedès per poder comparar maduracions amb varietats més conegudes. L’experiència ens va portar a plantar Gewürztraminer i Riesling obtenint un vi molt aromàtic i afruitat amb notes de préssec i lychee.

La Reula

La Reula és una finca situada a l'Alt Urgell, que des de fa més de 50 anys es dedica a la producció de llet. A partir del 2012 va començar a produir els seus propis productes d'una forma artesanal i sense utilitzar colorants, conservants ni aromes
Actualment aquesta llet i tots els productes que elaboren tenen el certificat ECOLÒGIC per així obtenir uns productes més saludables. Productes: Iogurts, llet pasteuritzada, mató i formatge fresc.