Blog

Rutes gastronòmiques, tastos i Festa Major: així ha estat l’estiu del Menja’t

Aquest encara no ha estat un estiu com els d’abans de la pandèmia però almenys hem pogut fer més activitats que l’anterior. El simple fet que enguany sí que s’hagi pogut celebrar la Festa Major de la Seu d’Urgell -tot i que amb les lògiques restriccions- ha fet que haguem pogut realitzar una de les coses que més ens agrada fer per aquestes dates: instal·lar la caravana del Menja’t al passeig Joan Brudieu!

Com en anys anteriors a la pandèmia, els dies forts de Festa Major vam servir hamburgueses i pinxos per sopar i vau ser molts els que ens vau venir a veure. De fet, el que més contents ens fa és que per a força gent ja és una tradició venir a sopar a la caravana del Menja’t alguna nit de Festa Major. Esperem poder mantenir aquesta tradició durant molts anys! Com de costum, l’hamburguesa que va tenir més èxit va ser la dolça, tot i que la nova d’aquest any, la barbacoa, també va tenir força demanda.

Com dèiem, tot i poder fer la Festa Major, aquest no ha estat un any normal. Prova d’això és que el Ball Cerdà no es va poder ballar, però nosaltres vam voler intentar mantenir-ne una mica l’esperit. Així, vam preparar uns lots de vermut per tal que, almenys, no es perdés la tradició de fer aquest àpat el diumenge de Festa Major. A banda d’un assortit de productes dels nostres socis, tots els que van venir a buscar el lot van trobar-hi a dins una navalla pallaresa de regal, gravada amb el logo del Menja’t l’Alt Urgell.

Més enllà de la festa, aquest estiu també hem fet algunes activitats fora de la Seu d’Urgell. D’una banda, hem recuperat les rutes gastronòmiques guiades. Així, entre els mesos de juliol i agost fins a tres grups han realitzat la ruta 2, que és la que permet conèixer la ramaderia ecològica de Ca l’Andreu i la formatgeria Baridà de Bar.

A banda, el 27 de juliol ens vam desplaçar fins a la comarca veïna, Cerdanya, per organitzar un tast a l’Hotel Muntanya de Prullans. Concretament, vam oferir un maridatge dolç-salat amb melmelades de Cal Casal, embotits de Ca l’Àngel i cervesa ViP. També hem participat al concurs Carretera i manta de Ràdio Seu, regalant cada setmana d’estiu un lot per valor de 15 euros.

A finals d’agost també teníem previst participar en una de les activitats organitzades aquest estiu al refugi de Cortiuda. Concretament, havíem d’oferir una nit gastronòmica a base de formatges dels nostres productors i de vi Carisma. L’activitat es va haver de suspendre per raons climatològiques, ja que va coincidir amb l’onada de calor i el perill extrem d’incendi. Tot i això, l’hem reconvertit en un aperitiu que farem el 18 de setembre al migdia, també a base de formatges i vi.

El Menja’t l’Alt Urgell també s’activa per la Festa Major de la Seu

La Seu d’Urgell podrà viure per fi aquest any una nova edició de la Festa Major després d’haver hagut de suspendre la de l’any passat a causa de la covid-19. La ciutat s’activarà per celebrar-la i des de Menja’t l’Alt Urgell també ho farem, i per duplicat!

D’una banda, tornarem a instal·lar la nostra caravana al passeig Joan Brudieu de divendres a dimarts. S’hi podrà sopar hamburgueses amb carn eco de Ca l’Andreu -dolça, hortelana i barbacoa- amb ingredients d’altres productors de Menja’t l’Alt Urgell, i pinxos de Cal Pagès, tot plegat acompanyat de patates xip Sastret’s i regat amb cervesa ViP, aigua o refrescos. Qui ho vulgui s’ho podrà menjar allà mateix o bé endur-s’ho.

L’altra actuació la durem a terme el diumenge de Festa Major en el marc del projecte ‘Ja que no podem ballar, fem el vermut del Ball Cerdà’ que hem promogut conjuntament amb l’Associació de Veïns i Comerciants del carrer Canonges i Ca la Bundancieta. Un any normal, la plaça Patalín bulliria d’activitat amb la celebració del Ball Cerdà. Enguany, aquesta tradició no es podrà dur a terme per motius de seguretat sanitària però volem que les balladores i balladors tinguin un al·licient per seguir venint a la plaça Patalín, on tenim la nostra botiga -que, per cert, ja hem “tematitzat” amb motius del Ball Cerdà.

És per això que hem creat unes bosses especials per a les persones que vinguin vestides de ballador o balladora del Ball Cerdà. Qui ho vulgui podrà adquirir un lot especial de productes de Menja’t l’Alt Urgell per tal que puguin fer el tradicional vermut de festa major amb qui vulguin. Es tracta d’una edició limitada de productes, que anirà acompanyada d’un obsequi.

Si esteu interessats en adquirir aquest lot, pensat per a dues persones, heu de fer la reserva al llarg d’aquesta setmana ja sigui de forma presencial a la botiga de la plaça Patalín o bé trucant o enviant un whatsapp al 635660931. El podreu recollir el diumenge a partir de les 12h.

Tot i que aquesta encara no serà una Festa Major com les d’abans de la pandèmia, esperem poder gaudir-la tant com sigui possible, sempre respectant les mesures de seguretat. Des de Menja’t l’Alt Urgell posarem el nostre granet de sorra per fer-ho possible. Estigueu atents a les nostres xarxes socials per anar seguint tot allò que anirem fent aquests dies i passeu una molt bona Festa Major!

Els productors més dolços

La mel i la melmelada són dos dels productes que més ajuden a endolcir els nostres àpats i en aquest reportatge hem volgut conèixer aquells productors artesans de Menja’t l’Alt Urgell que n’elaboren. Si parlem de melmelades, gelees i chutneys automàticament la ment se’ns en va cap a Ossera, cap a Cal Casal.

Amb 23 anys la Núria Rossell va decidir canviar Barcelona per la vall de la Vansa -n’està a punt de fer 65, de manera que hi porta pràcticament tota la vida. Quan es va instal·lar a Ossera, va començar a fer melmelades per tenir a casa, però el 2004 va decidir treure’s el registre sanitari per mirar de fer-ne un negoci. Inicialment aprofitava aquelles fruites que tenia més a prop, com ara les mores d’una morera del costat de casa, després va començar a fer servir pomes i saüc i, a poc a poc, va anar creixent i fent cada cop melmelades i confitures de més gustos fins a arribar a una seixantena de varietats.

“Tot el que puc ho compro directament al productor, però altres coses les vaig a buscar al mercat perquè, per exemple, aquí de plàtans no n’hi ha”, explica. Tot el procés, detalla, és molt artesà: “pelo a mà, coc a mà i la diferència amb productes més industrials és que faig poca quantitat”. L’obrador que té no li permet fer més de deu quilos per cuita, de manera que “n’he de fer moltes per tenir producte per a tot l’any”. Això i el fet de produir “melmelades d’alçada, ja que es fan a 1.200 metres, fan que tinguin un cert apreci entre els compradors”.

Justament un dels elements que posa en valor la Núria és el fet d’estar a Ossera: “el que ens fa diferents d’un altre lloc és que aquí hi has de venir expressament i això té la seva cosa”. Si bé és cert que també ven en línia, envia melmelades on li demanin i té alguns punts de venda a la comarca i a Barcelona, el total de varietats només es pot trobar a Ossera. “Moltes botigues voldrien tenir totes les varietats que produeixo, però els dic que no perquè d’algunes en faig poca quantitat. Una manera de premiar a la gent que ve fins a Ossera a comprar és oferir-los productes que no poden trobar enlloc més”.

Mel dels Cirerers Blancs

Seguint el riu de la Vansa avall arribem a Montant de Tost, on hi trobem un dels dos productors de mel de la comarca associats a Menja’t l’Alt Urgell. Es tracta del Jordi Obiols, que des de Casa Soldat produeix la mel dels Cirerers Blancs.

El Jordi posa en valor el fet que les seves abelles puguin “anar de flor en flor recol·lectant el nèctar que transformen en mel enmig d’aquests extraordinaris paratges de l’Alt Urgell, en la més pura natura”. També assenyala el fet que “treballo artesanalment, extraient la mel de manera que aconsegueixo un producte de més alta qualitat mantenint els seus enzims i propietats”.

Abelles transhumants

L’altre productor de mel de la comarca el trobem una mica més avall. Es tracta del Benito Estany, de Mel Alt Urgell. S’hi va posar fa quatre anys, però la tradició li ve de família, ja que el seu pare ja tenia arnes modernes després que els les portés un tiet des de França. Fill de Ponts però establert fa molts anys a la Seu d’Urgell, el Benito va començar comprant 2 o 3 arnes i a poc a poc ha anat creixent.

Pel que fa a la ubicació de les seves abelles, explica que “faig transhumància: a l’hivern les baixo totes cap a baix, a una zona entre la Baronia de Rialb i Peramola, on s’hi estan fins al 25 d’abril. Després les pujo a la Ribera, on s’hi estan un mes i finalment les faig anar a la muntanya, a Alinyà, a les valls de Valira…”.

En el cas de la Baronia de Rialb, explica que “allà hi he aconseguit fer una mel de romaní que costa de trobar, ja que és mel clara i feta en unes condicions com Déu mana”. El motiu, afegeix, és que “allà baix va haver-hi uns incendis horrorosos que van cremar pins i alzineres però van deixar uns romanís als quals els toca molt el sol perquè no hi ha res que els el tapi”. Mentrestant, quan té les abelles en zones més de muntanya, assegura que fa altres tipus de mel, com ara la mel de xicoia.

Al final, remarca el Benito, “tant el gust com el color de la mel el fan la planta”. Així doncs, assegura que “tenir unes bones plantes i un bon territori fa que la mel sigui més bona”. A més, afegeix que tots els llocs on porta les seves abelles són indrets “on no s’ensulfata els arbres”, de manera que tot és 100% natural.

Pel que fa a la forma de treballar, assenyala que segueix sent artesana, però admet que ara té a l’abast tècniques que el seu pare no tenia, com per exemple extractors. Pel que fa a la producció, assegura que ja ha arribat al límit, amb un centenar d’arnes, “i d’aquí no passo”. Tot plegat li permet produir uns 7 o 8 quilos a cada un dels tres llocs on s’atura al llarg de l’any en temporades bones, tot i que la producció és molt variable i si, per exemple, plou molt durant l’època de floració, “tot se’n va enlaire”.

El Benito també deixa clar que és una feina a la qual cal prestar molta dedicació, ja que “les baixes són molt grans, s’ha de vigilar si la reina està malalta, es fa vella o és bruta, si una mare no funciona, s’ha d’eliminar…”. Una feina que requereix temps i esforços però que li dona recompenses i que li permet fer arribar la seva mel a nombrosos establiments de la comarca.

Preparats per gaudir d’un estiu ple d’activitats

Ja ho diuen, que a l’estiu tota cuca viu, i a Menja’t l’Alt Urgell ens ho prenem al peu de la lletra i hem planificat un bon grapat d’activitats per no parar quiets aquests mesos estivals. Estem contents de poder anar reprenent a poc a poc l’activitat i tornar a col·laborar amb les iniciatives que es duen a terme al territori.

Presents al FEMAP

Com ja és costum, donarem el tret de sortida a les activitats d’estiu participant en la inauguració del Festival de Música Antiga dels Pirineus, el FEMAP. L’any passat la pandèmia va obligar a suspendre’l, però enguany es tornarà a fer i nosaltres hi tornarem a ser. Concretament, aquest divendres 2 de juliol oferirem tastos dels nostres productes durant la inauguració del festival, que tindrà lloc a la Seu d’Urgell. Serà una bona oportunitat de col·laborar amb una proposta cultural de gran valor per al territori i, a la vegada, seguir donant a conèixer els nostres productes i productors.

Tastos al Cerdanya Ecoresort

De cara al juliol i a l’agost agafarem les maletes i ens desplaçarem fins a la comarca veïna, a Cerdanya. Concretament anirem al Cerdanya Ecoresort de Prullans, on hi oferirem dues sessions de tastos. La primera serà el dimarts 27 de juliol i hi haurà embotits de Ca l’Àngel de Peramola, melmelades de Cal Casal d’Ossera i cervesa ViP de Bellestar. El segon, mentrestant, tindrà lloc el dimarts 24 d’agost i s’hi podrà degustar vedella ecològica de la Ramaderia Ca l’Andreu d’Alàs, embotits de Cal Pagès de la Seu d’Urgell, formatges del Mas d’Eroles d’Adrall i cervesa ViP de Bellestar.

Nit Gastronòmica a Cortiuda

La darrera activitat que, de moment, tenim agendada forma part d’una iniciativa molt interessant que es realitzarà aquest estiu al Refugi de Cortiuda, al sud de la comarca. Durant els mesos de juliol i agost s’hi realitzaran un seguit de vetllades temàtiques que permetran veure la posta de sol mentre es gaudeix d’un sopar a la fresca. Nosaltres hi serem el dissabte 14 d’agost, quan tindrà lloc una nit gastronòmica a base de formatges i vins dels nostres productors.

Aquestes són algunes de les activitats que hem previst, de moment, però també estem preparant un calendari de rutes gastronòmiques per la comarca i de ben segur que aniran sorgint noves propostes que us anirem anunciant. Que gaudiu d’un bon inici d’estiu!

Ponsarfa s’endú el premi del concurs d’imatges al Photocall de Menja’t l’Alt Urgell

Aquest passat dissabte 29 de maig, els comerços de la Seu d’Urgell van sortir al carrer, en una nova jornada organitzada per la Unió de Botiguers, amb l’epicentre al carrer Major. Com no podia ser d’una altra manera, des de Menja‘t l’Alt Urgell també vam voler participar en la iniciativa, així que vam idear una proposta ben singular: vam construir un photocall i el vam instal·lar al davant de la nostra botiga, a la plaça Patalín.

El vespre abans vam gravar un vídeo on diversos dels nostres productors animaven a la gent a apropar-se al photocall, fer-s’hi una fotografia i penjar-la a les xarxes socials, etiquetant a Menja‘t l’Alt Urgell. La que obtingués més ‘M’agrada’ rebria un premi. Estem molt contents perquè al llarg del dia van ser molts -especialment nens i nenes- els que van passar pel photocall. Pel que fa al concurs, qui va rebre més ‘M’agrada’ a la seva foto va ser l’usuari Ponsarfa, que en va aconseguir 105, així que és qui s’endú un lot de productes de Menja‘t l’Alt Urgell com a premi. Moltes felicitats i moltes gràcies a tots els que heu participat en la iniciativa!

Els premis Impulsa FP reconeixen el Pla de Transició al Treball on hem participat

El Pla de Transició al Treball (PTT) de la Seu d’Urgell amb el perfil d’Auxiliar de Vendes, Oficina i Atenció al Públic ha guanyat el segon premi dels Premis Impulsa FP dels Serveis Territorials del Departament d’Educació a Lleida, en la categoria de Projectes Innovadors. L’activitat ha estat un projecte transversal que ha permès als set alumnes participants conèixer millor la seva comarca, a partir del coneixement i treball amb Menja’t l’Alt Urgell. Així, els i les joves participants han realitzat tot un seguit d’activitats per conèixer de quina manera treballem a l’associació i els beneficis del treball en xarxa per a petits/es productors/es.

Concretament, el passat mes de novembre els alumnes es van desplaçar fins a Ossera, per conèixer les melmelades de Cal Casal i l’Herboristeria Nogué. Posteriorment, van poder visitar la botiga del Menja’t l’Alt Urgell a la plaça Patalín de la Seu. L’objectiu, tal com expliquen els responsables del pla, era que els joves coneguessin la comarca, com treballen els seus productors agroalimentaris i veiessin altres sistemes de venda de proximitat que permeten revaloritzar el territori.

Estem molt contents d’haver pogut ajudar a tots aquests joves a formar-se, tot participant en aquest Pla de Transició al Treball, que per a nosaltres també ha estat molt interessant. I encara estem més contents de saber que un projecte positiu per al territori ha estat mereixedor d’un premi!

El joc del Menja’t ja ha rebut més de 230 participacions

El joc del Menja’t l’Alt Urgell ja ha rebut més de 230 participacions, concretament 235. Aquests són els missatges totals que de moment han respost als diferents enigmes que hem anat penjant les últimes setmanes al nostre compte d’Instagram. Recordem que periòdicament pengem una fotografia difuminada on s’hi ha de reconèixer un producte d’un dels nostres socis.

De moment, ja hem compartit patates xips de Sastret’s d’Oliana, pa del forn Tahussà de Coll de Nargó, mandonguilles de ca l’Andreu d’Alàs, una mona de Pasqua del forn Pa d’or d’Organyà i melmelades de cal Casal d’Ossera. Tothom que ha encertat i ha dit amb qui voldria compartir-lo, ha entrat en el sorteig d’un d’aquests productes.

Recordeu que, per entrar al concurs, cal dir el nom del producte i el del productor i etiquetar la persona amb qui voldríeu compartir el producte, si us toca. Podeu fer més d’un comentari, per tal de tenir més possibilitats d’entrar al sorteig i, si no us en sortiu, us podeu ajudar de les pistes que us anem deixant a la pàgina web. Si encara no hi heu participat, estigueu atents al nostre compte d’Instagram, que els pròxims dies i setmanes seguirem penjant enigmes!

Salvador Maura: “El que m’agrada de ser formatger és treballar amb les mans i veure que a la gent li agrada el que fas”

Salvador Maura va posar en marxa l’any 1991 la formatgeria del Mas d’Eroles, a Adrall. L’hem entrevistat per al número 2 del Menja’t Informa, el butlletí trimestral en paper de Menja’t l’Alt Urgell, i us oferim aquí una versió ampliada.

Què et va dur al món del formatge?
Vaig treballar 8 anys i mig al departament d’Agricultura i vaig entrar en contacte amb els formatgers de la comarca, un món que em va agradar tant que vaig decidir saltar la barrera i passar de funcionari a formatger. Vaig convèncer un company de feina, el Joan Travé, per muntar una formatgeria a casa seva, i així va néixer el Mas d’Eroles.

Què és el que més t’agrada de l’ofici de formatger?
Treballar amb les mans -encara que el cap també l’has de fer servir- i veure que la gent gaudeix menjant el teu producte. Fer contenta a la gent amb el producte que faig és una cosa que m’atreu i m’agrada. Per això fa uns anys també vaig muntar l’espai de tast, que funciona com a restaurant, i ha tingut molt bona acollida. De fet, el gener i el febrer del 2020, quan encara vaig poder obrir amb normalitat, abans de la pandèmia, vaig batre rècords de clients. Portava sis anys oberts i començava a fer rècords de facturació, la gent repetia… Però el covid ho ha aturat tot.

I el més dur?
Que has d’estar molt a sobre dels formatges, no els pots abandonar perquè si no no evolucionen bé.

A quina hora t’hi poses?
M’aixeco a les 6:15 h per anar a buscar la llet a Ecofranch a les 7. Al matí produïm i, a les tardes encara hi som fins a les 6, netejant, embolicant, fent manteniment, comandes… I fent alguns formatges que s’han d’acabar a la tarda, com el de pasta filada o l’escaldat.

Algun formatge preferit?
Cada moment del dia en té un, però a mi m’agraden tots, fins i tot els dolents!

Sumem dos socis nous i ja en som més de 30

Aquest mes de març tornem amb bones notícies, hem sumat dos nous socis a Menja’t l’Alt Urgell! Amb aquestes incorporacions, ja superem la trentena d’integrants, una fita que poc ens imaginàvem quan vam començar l’aventura i que ens fa molta il·lusió.

D’una banda, s’ha sumat al nostre projecte el forn artesà Pa d’or, d’Organyà. Es tracta d’un establiment amb molta històrica, fundat l’any 1940. Segur que molts de vosaltres ja el coneixeu, pel seu inimitable pa cuit al forn de llenya, o per delícies com la coca de xocolata, els torrons artesans, les galetes, les magdalenes, la coca de recapte o els cèlebres melindros. I per als que encara no els conegueu, us animem a que els hi feu una visita, a la carretera de Lleida, 20, d’Organyà, o fent les vostres comandes al 973 38 21 61. A més, també podreu trobar els vostres productes a la botiga del Menja’t l’Alt Urgell.

L’altre soci que acabem d’incorporar és Seda líquida, l’empresa que s’ha fet coneguda arreu de Catalunya per produir i envasar sake des de Tuixent. Sembla que l’aigua de la vall de la Vansa és una molt bona base per produir aquest conegut licor japonès, i la bona traça de l’Antoni Campins i companyia hi han acabat de fer la resta. Un producte, doncs, que des d’ara també trobareu a la botiga del Menja’t l’Alt Urgell, a la plaça del Patalín de la Seu d’Urgell.