Blog

Set artistes alturgellencs acompanyen els nostres lots de Nadal

Un any més, l’art torna a ser molt present als lots de Nadal de Menja’t l’Alt Urgell. Com ja és tradició, hem demanat a diversos artistes de la comarca que pintessin un quadre amb allò que els inspira la nostra associació i hem aprofitat les seves obres per acompanyar els díptics on s’explica el contingut dels lots de Nadal.

Les obres dels set artistes es poden veure des de fa uns dies al vestíbul del Centre Cultural les Monges, a la Seu d’Urgell. Allà s’hi estaran fins al 22 de desembre i us recomanem que les aneu a veure, perquè valen molt la pena.

Els artistes que han col·laborat enguany són: Dolors Balcells, Ramon Berga, Míriam Martínez, Berta Oromí, Anna Rius, Jaume Rovira i Josepa Travé. A continuació, podeu veure les obres que han creat. Esperem que us agradin!

Els lots de Nadal de Menja’t l’Alt Urgell incorporen un producte convidat del Pallars Sobirà

Un any més per aquestes dates, des de Menja’t l’Alt Urgell comencem ja a preparar un dels nostres productes estrella, els lots de Nadal. De fet, l’elaboració d’aquests lots conjunts de productes de la comarca va ser l’embrió de l’associació i ens fa especial il·lusió poder-vos-els anar oferint any rere any.

Com de costum, hi haurà tres tipus de lots, el Bàsic, amb un preu de 73 euros; el de Nadal, que valdrà 90 euros; i el de Luxe, a 133 euros. Tots ells, però, es poden adaptar a les necessitats que tingui cadascú, afegint-hi, traient-hi o canviant-hi els productes que facin falta.

La principal novetat d’enguany és la incorporació d’un producte convidat d’una de les nostres comarques veïnes. Per aquesta primera experiència hem triat el Pallars Sobirà i el producte escollit és el vi Salvavides, del Celler Batlliu de Sort.

Tot plegat confegirà uns lots ideals per fer un bon tast dels productes que tenim a casa nostra, tot gaudint dels productes artesans i de proximitat de primera qualitat, lligats a la terra que ens envolta.

Per reservar els vostres lots podeu trucar al 635660931, enviar un correu electrònic a menjatlalturgell@gmail.com o venir presencialment a la botiga de la plaça Patalín o al mercat de proximitat del supermercat Charter-Consum de Montferrer.

Art per acompanyar els lots
Els lots són un bon aparador dels productes artesans de la comarca i ja fa uns quants anys que també ho són per a l’art alturgellenc. I és que els tríptics que anuncien els lots s’il·lustren amb obres d’art creades per a l’ocasió per diversos artistes de la comarca.

L’exposició, de fet, s’inaugurarà aquest mateix dijous 10 de novembre a les 20h al vestíbul del Centre Cultural les Monges i la podreu veure fins al 22 de desembre.

Brindis amb gust alturgellenc

En els anteriors reportatges dedicats als productors de Menja’t l’Alt Urgell ens hem centrat en formatgers, forners, elaboradors de productes carnis, de dolços o de fruites i verdures. En aquesta ocasió volem parlar de tres productors de l’entitat que tenen un aspecte en comú: l’elaboració de begudes alcohòliques, tot i que cadascun en fa una de diferent.

En aquesta ocasió, doncs, parlarem de la cervesa ViP, de vins Carisma i del sake Seda líquida. Tres productes que complementen perfectament allò que elaboren altres productors de l’entitat i que representen un bon acompanyament a l’hora de degustar les carns, embotits, formatges, ous, hortalisses, verdures, bolets i altres productes del Menja’t.

Deu classes de cervesa
En el cas de la cervesa ViP, una de les seves ànimes, la Marisol Salvadó, explica que “sorgeix com un hobby entre els anys 2007 i 2008 i, posteriorment, cap a 2012, es legalitza un petit taller artesanal d’elaboració de cervesa, situat a Bellestar”. Actualment, produeix deu tipus de cervesa: Blat, Rossa, Lager, Bruna, Ipa, Set inferns, Rocs de Mitxela, Fosca, Espígol i Beermella.

Totes elles es distribueixen a través de l’associació de productors artesans de la comarca Menja’t l’Alt Urgell, així com en venda directa a bars, restaurants i botigues i també en fires, esdeveniments i a particulars que els contacten directament. De moment, Salvadó celebra que l’acceptació que està tenint la cervesa que produeixen “és ben bona, tot i que el consum de cervesa artesana és infinitament inferior a la industrial”.

Pel que fa a les característiques de la cervesa artesana que produeixen, Salvadó apunta que aquesta “utilitza més quantitat de maltes i llúpols proporcionalment, no té cap additiu ni conservant i no es pasteuritza, de manera que continua tenint els llevats actius molt de temps”. A banda, la carbonatació dels mateixos llevats es fa de forma natural.

A més d’aquests condicionants, que fan que la cervesa artesana sigui diferent a aquelles de producció més industrial, Salvadó apunta que un altre valor afegit és el de produir a l’Alt Urgell: “aquí tenim una boníssima aigua, cosa imprescindible per fer una bona cervesa”. A més, afegeix que “en diverses èpoques de l’any s’aprofita la temperatura ambient per les fermentacions”.

El sake de Tuixent
Qui també cita l’aigua de l’Alt Urgell com a element diferencial per al producte que elabora és l’Antoni Campins, que produeix el sake Seda Líquida des de Tuixent. Fa anys que Campins es va interessar per la cultura japonesa i per un dels seus productes gastronòmic estrella, el sake. De fet, havia estudiat força la qüestió i n’havia escrit un llibre d’èxit, Sake, la seda líquida.

Fruit d’aquella experiència prèvia i de les coneixences que va anar fent, finalment l’any 2015 es va animar a començar a produir el seu propi sake, aprofitant que tenia una casa de segona residència a Tuixent, traient la primera producció l’any 2016. I per què va optar per fer-ho aquí dalt? D’una banda, per l’espai de la casa i, de l’altra, i sobretot, per la qualitat de l’aigua.

En aquest sentit, Campins explica que el sake “és una beguda de fermentació natural, feta només amb aigua, arròs i ferments, i l’aigua n’és la part més important”. En aquest sentit, exemplifica que “així com el vi només surt de la vinya concreta, al Japó l’arròs es compra aquí i allà i és igual d’on sigui, mentre sigui la varietat que tu vols, però el més important és l’aigua”.

De fet, apunta que les grans marques de sake japoneses tenen la seva pròpia font, per assegurar una bona qualitat de l’aigua. En el seu cas, i sense que sigui seva, ell també té la seva pròpia font, d’on es nodreix d’aigua per produir el seu sake. Es tracta de la font del Coll, ja que “no està clorada, a diferència de la resta de fonts de la zona i ve directa del desglaç de la muntanya”. Igualment, deixa clar que “abans de fer qualsevol producció, faig analitzar l’aigua, per descartar que hi hagi matèria orgànica”.

Més enllà de l’aigua, Campins se les ha vist de tots colors per poder disposar de tots els elements necessaris per fer el sake. Així, per bullir l’arròs necessita una “vaporera” de 150 quilos, però com que aquí això no existeix, va haver de crear-se-la ell mateix, comprant una olla de l’exèrcit de grans dimensions i adaptar-la fent una mica de bricolatge.

Pel que fa a la producció del sake, detalla que la base és l’arròs, que s’ha d’infectar amb un fong que converteix el midó en sucre, mentre que un segon llevat transforma el sucre en alcohol. Després de diversos processos, es crea una “papilla alcohòlica d’arròs” que es deixa fermentar per tal que vagi guanyant grau d’alcohol. Quan convé, es talla la fermentació amb un procés de pasteurització, apujant la temperatura a 65 graus i abaixant-la tot seguit. Finalment, tot plegat es filtra i el líquid que en surt és el sake.

Campins explica que al Japó “tenen plantes elaboradores de sake on entra arròs per una punta i per l’altra punta en surt el sake ja fet”, mentre que l’elaboració dels sakes artesans d’alta gamma tenen una elaboració molt més complexa “i això es nota en el producte final”. En el seu cas, produeix un sake prèmium i també un sake “de la casa” que, tot i això, intenta que segui sempre de gran qualitat. A banda, recentment ha posat a la venda un aperitiu fet amb la base del sake i herbes de la vall de la Vansa.

Pel que fa a la producció, l’any 2016 va començar amb unes 800 ampolles, mentre que el 2021 ja en va vendre 16.000 i aquest 2022 ja va per les 25.000. La distribució, mentrestant, la fa directament a clients particulars, a restaurants i vinoteques i, una part, l’exporta. De fet, una mostra de la qualitat del producte que elabora és que fins i tot n’exporta al Japó.

Un vi amb carisma
El darrer dels nostres protagonistes el trobem a cavall de Montant de Tost i Montanissell: es tracta del vi Carisma. Els promotors actuals són els cosins Ribes, el Xavier, de Montant de Tost, i el Lluís i l’Albert, de Montanissell. Tot va començar l’any 2008, quan van plantar paral·lelament i per separat dues vinyes en aquests dos nuclis alturgellencs que voregen els 1.200 metres d’altitud, essent així unes de les més altes d’Europa.

La vinya de Montant la va plantar el Xavier Ribes, fill del poble, però vinculat des de fa gairebé 40 anys amb l’elaboració de raïm al Penedès. Després de fer proves amb empelts de parres de l’Alt Urgell amb ceps del Penedès per poder comparar maduracions, es va decidir a plantar les varietats de Gewürztraminer i Riesling.

La de Montanissell, mentrestant, la va plantar el Carles Ribes, vinculat a la comercialització del vi, aprofitant una finca de la família que s’estava quedant erma. Un malaurat accident de trànsit succeït l’any 2010 va acabar amb el seu somni d’elaborar vi, però la seva família va agafar-li el relleu, tot unint esforços amb el Xavier Ribes, per iniciar el projecte Carisma. De fet, es va triar aquest nom jugant amb part de les inicials de Carles Ribes Massana i, perquè tal com asseguren els cosins Ribes, “el carisma definia perfectament al Carles”.

En total, a les dues vinyes s’hi planten unes cinc hectàrees, de les quals quatre són de la varietat Gewürztraminer i una de Riesling. La primera collita es va fer el 2011, elaborant 4.000 ampolles i iniciant així el projecte Carisma com a tal. La collita, expliquen els cosins Ribes, s’acostuma a fer a mitjans d’octubre, buscant l’òptima maduració del raïm. Es fa tota en una única jornada i es porta a elaborar a un celler del Penedès.

Pel que fa a la producció, aquesta oscil·la entre les 7.000 i les 10.000 ampolles, en funció de l’anyada. En aquest sentit, apunten que “el fet de disposar de dues vinyes amb condicions climatològiques semblants, però separades en els dos vessants del Segre, suposa un avantatge a l’hora d’evitar que les inclemències meteorològiques provoquin problemes que afectin la totalitat de la producció”. Això, doncs, els permet assegurar una mínima producció anual.

Pel que fa a l’estil de vi que fan, aquest “té un aire semblant als d’Alsàcia, al nord d’Europa, i creiem que és capaç d’un llarg i fantàstic envelliment a l’ampolla”, apunten els cosins Ribes. En aquest sentit, detallen que “és un vi de color palla brillant amb reflexes daurats, al nas té aromes complexos, com préssec i lychee, amb un toc mineral, i al paladar té una acidesa pronunciada, fantàstica longitud i pes en boca”. Pel que fa a la graduació, aquesta se situa al voltant del 12% i és un vi “molt influenciat pel clima, fet que fa que el gust variï any rere any i que cada collita tingui un ‘Carisma’ especial i subtilment diferent de l’anterior”.

Fins ara només tenen al mercat un únic vi, tot i que s’ha fet alguna prova amb Gewürztraminer sòl. “Carisma és un vi fet amb el cor, amb la intenció que, malgrat la dificultat i duresa de la seva producció, sigui un vi que pugui arribar a tothom, amb un preu per ampolla molt ajustat, traslladant al paladar de tot el qui el provi els aromes del Pirineu”, conclouen els cosins Ribes. Qui el vulgui tastar, el trobarà a la botiga de Menja’t l’Alt Urgell, així com en diversos establiments de la comarca o contactant amb els cosins Ribes a través del web de Carisma.

Reivindiquem l’Alt Urgell i els seus productes a través d’un gran mural a Adrall

Si aquests dies circuleu per l’Eix Pirinenc, a la sortida nord d’Adrall hi trobareu un gran mural que, de ben segur, us cridarà l’atenció. És una obra de Valentí Gubianas que, sota el lema “Em quedo amb l’Alt Urgell”, mostra diversos oficis que es duen a terme a la comarca, així com elements del patrimoni natural i cultural de l’Alt Urgell.

El mural l’hem promogut l’Associació d’Empresaris de l’Alt Urgell (AEAU) i Menja‘t l’Alt Urgell, amb l’objectiu de promocionar els productes i serveis que hi ha a la comarca. La inauguració s’ha fet aquest dimecres al matí i hem comptat amb la companyia de diverses autoritats, com la vicepresidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i alcaldessa de Ribera d’Urgellet, Josefina Lladós, el vicepresident de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell Comarcal, Sergi Parramón, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viapalana, i el director de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran, Pere Porta, entre altres.

De fet, la creació del mural representa el tret de sortida a una campanya que continuarà amb un sorteig a través d’Instagram, amb uns premis valorats en 300 euros que consistiran en productes agroalimentaris i vals per a serveis oferts per diferents empreses de la comarca. Tothom que hi vulgui participar s’haurà de fer una foto amb el mural de fons i penjar-la a Instagram amb el hashtag #emquedoamblalturgell i etiquetant a @aeau.aeau i a @menjatlalturgell.

El sorteig es farà el 30 de novembre. Un cop realitzat aquest concurs, ja pensem en noves campanyes per continuar dinamitzant la comarca i els seus productes i serveis. Creiem que aquesta acció conjunta amb l’AEAU és un bon exemple que, si treballem junts, som molt més forts a l’hora de promocionar el consum local i els productes i serveis del territori.

Moltes gràcies a tots els que ens heu acompanyat. Esperem que gaudiu del mural, que participeu en el concurs i, sobretot, que ens ajudeu consumint productes i serveis de l’Alt Urgell!

Els formatgers de Menja’t l’Alt Urgell s’enduen mitja dotzena de premis del Concurs de Formatges de la Fira de Sant Ermengol

A Menja’t l’Alt Urgell tornem a estar d’enhorabona, i és que uns quants formatgers de l’associació han estat premiats al Concurs de Formatges de la Fira de Sant Ermengol, celebrat aquest passat cap de setmana. Alguns, a més, per partida doble.

D’una banda, el formatge Trèvol, del Mas d’Eroles, ha estat reconegut com a millor formatge artesà al Concurs Juvenil, i ha assolit també l’or en la categoria de llet d’ovella quallada mixta amb pasta tova.

D’altra banda, Lo Pebrat, de la formatgeria Serrat Gros, ha aconseguit l’or en la categoria Formatges amb condiments, mentre que, en la mateixa categoria, L’Orri, de la formatgeria L’Oliva, s’ha endut la plata.

També ha aconseguit la plata el Tupí de la formatgeria Castell-llebre, en aquest cas en la categoria de Tupí o gaztarraga. Finalment, els formatgers del Menja’t l’Alt Urgell han aconseguit dos bronzes: d’una banda, el Formatge de vaca de Cal Majuba l’ha obtingut en la categoria de Formatges frescos; i de l’altra, el Brossat de L’Oliva l’ha obtingut en la categoria de Matons, recuits i brossats.

Aquests premis refermen la qualitat i el saber fer dels nostres productors artesans i són un orgull per a tots els membres de Menja’t l’Alt Urgell. Moltes felicitats a tots i totes!

Arriba la Fira de Sant Ermengol i ho celebrem maridant formatges

Els pròxims 14, 15 i 16 d’octubre la Seu d’Urgell acollirà una nova edició de la mil·lenària Fira de Sant Ermengol i nosaltres, com de costum, no hi faltarem. Un any més, posarem la nostra ‘food truck’ a l’aparcament del doctor Peiró, per tal que pugueu degustar alguns dels productes que elaboren els artesans de la comarca.

D’altra banda, tornarem a realitzar una iniciativa que vam posar en marxa quan la pandèmia no va permetre celebrar la fira i que, veient l’èxit que ha tingut, volem mantenir. Es tracta de les bosses-maridatge del Menja’t l’Alt Urgell, a través de les quals hem combinat quatre formatges dels nostres elaboradors artesans amb productes també de la comarca.

Així, a dins de cada bossa-maridatge hi trobareu quatre fitxes on us explicarem com podeu maridar els formatges amb els condiments proposats, així com informació sobre aquests aliments. No us revelarem quins són els condiments, perquè volem que sigui sorpresa, però us avancem que els formatges suggerits són el rul·lo de cabra de la formatgeria L’Oliva, d’Oliana; el formatge pasteuritzat de Castell-llebre; l’Ermesenda, del Mas d’Eroles, d’Adrall; i el Serrat Gros, de Josa de Cadí.

Les bosses són limitades, de manera que, si en voleu, us recomanem que feu la reserva per telèfon o Whatsapp al 635660931 o bé per Instagram. Les podreu recollir el dimarts 11 o el divendres 14 d’octubre a la nostra botiga de la plaça Patalín de la Seu d’Urgell per poder començar a gaudir de la fira des de casa o des d’allà on vulgueu!

Arriba la Festa Major de la Seu i torna la caravana del Menja’t l’Alt Urgell

Des de fa uns quants anys, la gent del Menja’t l’Alt Urgell esperem amb molta il·lusió l’arribada de la Festa Major de la Seu d’Urgell. A banda de poder gaudir dels actes de la festa, ens agrada que arribin aquests dies per posar la nostra caravana al passeig Joan Brudieu i oferir-vos els ja tradicionals sopars a base de productes dels nostres elaboradors artesans.

Un any més, doncs, cada dia de la Festa Major ens trobareu al passeig Joan Brudieu a partir de les 20h. Us oferirem, com de costum, hamburgueses i pinxos, que podreu regar amb cervesa artesana i altres begudes, i rematar-ho amb iogurts acompanyats de melmelada de postres. Pel que fa a les hamburgueses, podreu triar entre la dolça -que és la que sol tenir més èxit-, la de béicon, la barbacoa o la vegetariana.

Els sopars del Menja’t l’Alt Urgell durant la Festa Major ja s’han convertit en una cita ineludible per a molta gent i això ens fa molt contents. Aquests dies, doncs, seran un bon moment per saludar-nos i, per aquells que encara no ens conegueu, per provar una mostra de tot allò que elaboren els productors agroalimentaris de la comarca. Us hi esperem i us desitgem que passeu una molt bona Festa Major!

Donem a conèixer el projecte del Menja’t l’Alt Urgell a Còrsega

Aquest divendres 5 i dissabte 6 d’agost ens hem desplaçat a Còrsega per participar a la nostra primera fira internacional! Concretament, som a Filitosa, a la ‘Fiera di u turismu campagnolu‘, un certamen que enguany arriba a la trentena edició dedicat a promocionar i ajudar al desenvolupament rural tot aprofitant els seus propis recursos: agraris, ramaders i agrícoles, així com culturals i turístics.

En el nostre cas, hi hem anat de la mà de l’Ajuntament d’Oliana, que hi ha estat convidat gràcies a l’agermanament amb la ciutat d’Oliena, de l’illa veïna de Sardenya, que també participa a l’esdeveniment. Aquest divendres hem pogut explicar el projecte de Menja’t l’Alt Urgell a la jornada professional que s’ha organitzat amb motiu de la fira, mentre que dissabte muntarem una parada de productes de l’Alt Urgell.

A banda, en aquesta mateixa jornada professional, l’alcaldessa d’Oliana, Carme Lostao, ha ofert la ponència ‘Alt Urgell, una joia per descobrir’, en el marc d’una sessió on s’han presentat altres destinacions i experiències vinculades a l’aprofitament dels recursos del territori per al seu desenvolupament econòmic.

A banda de ser una bona ocasió per donar a conèixer el nostre projecte així com els productors de la comarca a un públic internacional i especialitzat, la presència en aquesta fira i les seves jornades ens permetrà conèixer iniciatives similars d’altres territoris que, de ben segur, ens poden donar idees per millorar.

Donem la benvinguda a l’estiu amb música i gastronomia

Tot i que la calor ja fa dies que apreta, l’estiu tot just acaba de començar. Aquest any, des del Menja‘t l’Alt Urgell li hem volgut donar la benvinguda d’una manera ben especial, amb una festa.

Aquesta tindrà lloc aquest pròxim dimecres 6 de juny, aprofitant que l’endemà és Sant Ot, festiu a la Seu d’Urgell. L’epicentre serà la plaça Patalín, on hi tenim la botiga, i la música i la gastronomia seran les grans protagonistes.

A partir de les 20h posarem paradetes a la plaça, amb diferents entrants, hamburgueses, postres i begudes, tot dels nostres productors, per tal que la gent que ho vulgui pugui sopar, a un preu de 18 euros. Tot plegat, mentre gaudeix de la música en directe dels grups Jazz’ados i Estació 67.

L’objectiu d’aquesta festa és apropar als consumidors els productes la comarca, promocionar-los i que es valori el consum de proximitat tan necessari per crear una economia circular i potenciar la sostenibilitat. Tot plegat, donant valor al territori en què ens trobem i fusionant-ho amb grups de música de la comarca.

Aquesta és una de les moltes activitats que farem aquest estiu, de les quals us anirem informant a través del blog i les xarxes socials.