La ruta del patrimoni i el maridatge

  • En aquesta ruta visitarem els pobles de La Masia de la Penella, Coll de Nargó i Montanissell.
  • Es pot fer durant tot l’any.

Començarem la ruta a una de les primeres formatgeries artesanes que van començar a produir a la regió fa prop de 30 anys, la formatgeria Castell-Llebre. L’Anna i el Fermí elaboren formatges artesanalment amb llet de cabra produïda a la mateixa comarca, que posteriorment deixen madurar en una cava natural.

Desprès de la visita a l’obrador podrem gaudir d’un tastet de formatges acompanyat de cafè i tes amb precioses vistes a les muntanyes i a la pressa d’Oliana. Seguirem la ruta visitant el poble de Coll de Nargó i en concret el museu dels Raiers.

Aquesta visita ens permetrà entendre un ofici i una manera de viure, amb i de la natura, actualment desaparegut. Seguidament, al Forn Reig podrem conèixer les característiques de la coca dels raiers i la coca de pa de Viena amb matafaluga abans de tastar-les. El Forn Reig conta amb un forn morú (àrab) construït l’any 1932 que es troba en perfecte estat, sent un dels pocs que encara funciona exclusivament a base de llenya.

Per dinar ens desplaçarem fins a Montanissell, un petit poble de muntanya a 1135 metres d’altitud, al restaurant Cal Borda. En aquest poble es conreen dues varietats de raïm a una de les vinyes més altes d’Europa, de les quals, juntament amb les de Montant de Tost, en surt el vi Carisma. El coneixerem per apreciar-ne els matisos propis que li donen les varietats d’alçada utilitzades, pròpies del nord d’Europa, i l’efecte en la maduració i graduació per l’amplitud tèrmica entre la nit i el dia.

Formatges Castell-llebre

Formatges Castell Llebre és una petita formatgeria que des de 1985 elabora una varietat de productes únicament amb llet de cabra. El nom fa referència a l'ermita datada al 995 "Santa Maria de Castell-llebre" què se situa a uns kilòmetres de distància. Cal dir que les vistes, tant de l'ermita com de la formatgeria, no passen desapercebudes, ja que per aquests
indrets se situa el pantà d'Oliana. Formatges de tots els gustos amb un mateix punt en comú, la maduració del formatge en cava natural de la manera més tradicional i amb els mínims ingredients. T'esperem!

Forn Reig

El Forn de Reig és un dels pocs que encara funciona exclusivament a base de llenya. El forn és morú (àrab) i es troba en perfecte estat, es va construir l'any 1932. El forn àrab és en essència una cambra d'obra on es crema llenya més o menys fina. Es tracta d'un mètode únic que permet independència de les energies convencionals i l’ús de recursos renovables.

Vi Carisma

El 2008, vam plantar dues vinyes a banda i banda del Segre, a uns 1.200 m d’alçada, essent així una de les més altes d’Europa. Es van fer proves a partir de parres recuperades de l’Alt Urgell empeltant ceps al Penedès per poder comparar maduracions amb varietats més conegudes. L’experiència ens va portar a plantar Gewürztraminer i Riesling obtenint un vi molt aromàtic i afruitat amb notes de préssec i lychee.