Menja’t l’Alt Urgell

Foto-Bodego-Productes

Menja’t l’Alt Urgell és una associació sense ànim de lucre formada per petits productors i artesans, registrats legalment i de producció pròpia, de la comarca Alt Urgell. Entre els productors en trobem de diferents sectors com:

  • l’alimentari
  • l’artesà
  • el cosmètic
  • el de restauració-casa rural

L’objectiu d’aquesta associació és promoure i donar a conèixer conjuntament els productes de proximitat i de qualitat que es treballen a la comarca de l’Alt Urgell, així com potenciar l’entorn que els envolta. L’any 2019 l’associació s’ha posat com a repte promoure i gestionar aquestes rutes gastronòmiques que donen a conèixer les diferents explotacions i obradors per apropar més els productes als consumidors. Aquestes rutes tenen una durada d’un dia i inclouen diferents tastets de productes a més del dinar.

Menja’t l’Alt Urgell és una invitació a assaborir els productes alimentaris que s’elaboren al bell mig del Pirineu, en unes condicions climàtiques i ambientals excel·lents per obtenir de la terra el bo i millor que ens dona. La passió, la tendresa, l’ofici i les mans dels homes i les dones dels obradors hi posen la resta. L’essència d’aquests productes és la gent que ha dedicat el seu temps a fer-los com són, únics i exquisits. En totes i cadascuna de les especialitats que us oferim hi ha un trosset de bosc, de camp, de pluja, de sol, de rebost… I també hi trobareu bocins de la cultura popular de muntanya de la qual els nostres productors en són dipositaris: aquella manera tradicional de fer les coses de la gent d’abans, quan ni la pressa ni la química no eren encara conegudes.

En aquesta guia us presentem les persones que hi ha rere de cada producte. Els hi posem nom i rostre perquè sapigueu qui és qui a Menja’t l’Alt Urgell. No és pas per vanitat, sinó per compromís amb els consumidors i per reivindicació de l’humanisme en tot allò que té a veure amb l’alimentació. En el seu treball, els nostres productors no només hi posen els cinc sentits; també hi incorporen sentiments i sensacions, professionalitat i responsabilitat. De tot plegat en surt una oferta gastronòmica diversa i de qualitat, un ventall de gustos, sabors i olors destinats a tothom qui sap valorar en un producte alimentari aquells extres que el fan diferent, inimitable.

Menja’t l’Alt Urgell és una aposta decidida pels productes de proximitat, l’excel·lència alimentària i la sostenibilitat de l’entorn. En definitiva, la natura posada a taula. Que vagi de gust!

Isidre Domenjó, Escriptor