La ruta de la fermentació: pa, cervesa i formatge

  • En aquesta ruta visitarem els pobles de Montferrer, Bellestar i Adrall.
  • Es pot fer tot l’any.

Històricament, els nuclis ubicats a la vall del Segre s’han pogut dedicar més intensament a l’agricultura (horts i prats), entre d’altres raons, gràcies a la construcció d’una sèquia en el segle XIX anomenada dels Quatre Pobles. En aquell temps, un grup de pagesos importants d’Anserall, Castellciutat, Montferrer i Adrall van demanar la desviació de les aigües de la Valira, mitjançant un canal que hauria de proveir d’aigua els seus camps. A més del rec agrícola, també es va aprofitar per accionar els mecanismes del molí de gra amb la creació d’una farinera.

Aquesta ruta ens permetrà visitar el Museu de la Farina i apreciar la ben conservada maquinària anglesa de principis de segle XX. Continuarem amb la farina però aquest cop amb productors. L’explotació agrària Ecofranch de la mà del Joan ens mostrarà la seva producció de cereal, farina d’espelta i patata. També coneixerem les vaques de les que fan llet i iogurts ecològics que podrem tastar a la seva agrobotiga.

Seguirem la ruta fins a la fàbrica de cervesa artesana VIP al poble de Bellestar. Aquí la Marisol i el Joan ens explicarà el procés d’elaboració de la cervesa en una visita guiada que passarà per totes les fases, des de l’elaboració, la fermentació, l’embotellament i l’etiquetatge. Acte seguit gaudirem d’un tast de les diferents varietats de cervesa que elaboren en maridatge amb les pomes del Cadí. Pomes del Cadí és una empresa jove del sector agroalimentari dedicada a la producció de pomes al Pirineu de Lleida, amb finques situades a una altitud de 800 metres. El clima, el terreny i l’alçada fan que la poma cultivada al Pirineu tingui una qualitat organolèptica molt similar a la reconeguda poma dels Alps.

Per dinar farem una aturada al restaurant de la formatgeria artesana Mas d’Eroles, a Adrall. El Salvador Maura ens proposa unes fondues del seu formatge artesà de llet crua de vaca i d’ovella, així com altres plats exquisits a partir dels seus formatges. Desprès d’haver-los degustat, s’oferirà una visita a l’obrador i a la bodega on es conserven els formatges curats.

Ecofranch

L'explotació agricola - ramadera de Casa Franch de Montferrer i Ribera de l'Urgellet l'any 2010 sensibilitzada amb la sostenibilitat dels processos productius introdueix vaques lleteres de la raça Parda Alpina, coneguda com a Brown Swiss, la qual és més rústica i resisteix millor la calor entre altres diferències positives respecte la vaca frisona entre les quals la seva qualitat superior de la llet, molt apreciada per formatgers artesans i de dita llet en surten els nostres quèfirs i iogurts que podreu degustar. L'any 2014 motivat per recuperar i millorar la casa pairal situada al petit nucli de Fontelles de Tost, Muniicipi de Ribera de l'Urgellet, s'inícia la conversió de dita finca a l'agricultura ecològica recuperant parts dels camps antigament cultivats i dotant d'una tanca cinegètica perimetral d'aproximadament 5 Km. a fi i efecte de protegir els cultius de la invasió de la fauna salvatge, principament jabalís i cultivar-hi patata eco i cereal també eco com pot ser l'Espelta, el Kamut i la resta per a pastures de les vedelles de recria de l'explotació de Montferrer.

Cervesaria Vip

Vicenç i Petit ViP és una petita cerveseria artesanal ubicada en l'antiga casa familiar a la plaça Major de Bellestar, poble situat al municipi de Montferrer i Castellbó, el qual forma part del Parc Natural de l'Alt Pirineu. A pocs quilòmetres, aproximadament 6 km, es troba la Seu d'Urgell, capital de la comarca de l'Alt Urgell. Seguint la tradició cervesera i sense perdre l'objectiu d'obtenir cerveses totalment artesanes, elaborem les nostres cerveses amb productes naturals, de qualitat i sobretot, amb la nostra estimable aigua del Pirineu que li aporta una considerable riquesa. Cal remarcar que les nostres cerveses no contenen ni additius ni conservants, totes embotellades una a una, sense filtrar ni pasteuritzar, això fa que s'aconsegueixi un resultat que garanteix un sabor únic i ple de matisos, com qualsevol producte artesà.

Mas d'Eroles

Vine al Mas d'Eroles i podràs visitar la formatgeria, on t'explicarem com fem el formatge, activitat que van iniciar l’any 2001. Tots el nostres formatges son elaborats amb llet crua, ja siguin fets amb llet de vaca o d'ovella, tot al bell mig dels Pirineus. El control de qualitat dels nostres productes comença amb el bestiar, la granja La Reula on anem a cercar la llet de vaca està totalment sanejada i en procés de transformació ecològica. L'estiu del 2019 ja serem ecològics!! El ramat d’ovelles de Corroncui a l'Alta Ribagorça està també totalment sanejat, per tant controlem els orígens de la matèria primera. Unes instal·lacions acurades, tant a la sala de munyir com a la formatgeria, fan que la higiene sigui present en tot moment. La tecnologia més tradicional, juntament amb tècniques i materials d’última generació, ens permeten controlar els processos de fabricació per obtenir uns formatges de bondat contrastada.