Ruta del patrimoni gastronomic a la Seu d’Urgell

  • Visitarem La Seu d’Urgell.
  • Es pot fer la ruta tot l’any.

Aquesta ruta tindrà inici a l’Espai Ermengol-Museu de la ciutat, un espai de referència en la difusió del patrimoni a la capital de la comarca. Un recorregut per la història de la Seu d’Urgell, des dels seus orígens fins a la societat actual passant per l’exposició permanent sobre el formatge i la seva repercussió a l’Alt Urgell. Una proposta per conèixer els orígens, l’elaboració i les característiques del formatge Urgèlia (D.O.P.) de la Cooperativa del Cadí. Aquesta cooperativa va ser creada al 1.915 en plena crisis agrícola (degut a la fil·loxera i a la pujada de preus dels cereals) amb l’objectiu de comercialitzar la llet i els seus derivats. Molts petits productors de la comarca es van convertir a la producció de llet canviant el paisatge agrari de la zona. La planta dedicada al món del formatge, dins del propi Espai Ermengol, ens ajudarà a entendre millor l’economia agrària de la regió.

Després de la visita podrem gaudir d’un maridatge del formatge Urgèlia de la cooperativa del Cadí amb infusions pròpies dels Pirineus de la ma de l’Infús. La Vicky, elaboradora d’infusions, ens explicarà els aromes i bondats d’aquestes plantes aromàtiques dels Pirineus i com s’han consumit històricament. Seguirem la ruta pels encantadors carrers medievals de la Seu fins a la Formatgeria L’Abadessa on la Judith ens explicarà el procés de producció i els diferents tipus de formatge que hi elabora.

Anirem a dinar al restaurant el Rastell on on l’Agustí i l’Adrià, productors locals d’embotits, ens oferiran un menú degustació amb producte propi i de la zona. Acabarem fent una visita guiada a la tenda de l’associació de productors i elaboradors agroalimentaris “Menja’t L’Alt Urgell”, que ens permetrà descobrir la diversitat de productes de gran qualitat que s’elaboraren en aquest territori.

Espai Ermengol

L’Espai Ermengol – Museu de la ciutat és un edifici de principis del segle XX, ubicat al centre històric, concretament a cal Mossèn Poldo, un dels edificis porticats que defineixen el tram inicial del carrer Major. L’equipament té l´objectiu de conservar i preservar la col·lecció municipal, difondre el patrimoni i el llegat històric, i promoure la cultura i el turisme a l´Alt Urgell. Actualment a la planta baixa acull l’oficina de turisme. En les plantes superiors l’espai s’estructura, en diversos espais expositius dedicats a la història de la ciutat, l’activitat formatgera i la producció lletera, i per últim el patrimoni natural. A la planta superior hi ha un mirador amb vistes excepcionals sobre la Catedral, el nucli antic de la ciutat i la serra del Cadí.

L’infús

L'infús és el fruit d'anys de treball amb les infusions i el neguit d’aconseguir un producte que a més de ser beneficiós per la salut, provoqui sensació de benestar aportant plaer aromàtic i gustatiu. Per a elaborar les nostres fórmules utilitzem ingredients de cultiu ecològic certificat. Personalitzem les infusions pel que fa a packaging i creem els sabors desitjats pel nostre client.

Formatgeria l'Abadessa

Formatges de l'Abadessa som una formatgeria situada al nucli
medieval de La Seu d’Urgell, al bell-mig del Pirineu, amb una
producció molt limitada. Elaborem els nostres formatges amb
molta cura, cercant en tot moment l'orgull pel producte ben fet.
La formatgera, Judit Carreira, n’elabora els formatges escollint
acuradament la llet de la més alta qualitat del Pirineu, fent servir
tota l’experiència que li donen més de vint anys en el sector.
Elaborem formatges de vaca i de cabra fent servir llet de
productors locals de ramats en pastura, essent el procés
d’elaboració totalment manual.

El Rastell

Restaurant i espai degustació amb un gran ventall de productes ecològics, de proximitat i elaborats artesanalment, en un espai rústic i acollidor.
L’objectiu principal del Restaurant el Rastell és mantenir el producte fresc, no manipular-lo en excés i aconseguir que conservi les seves característiques organolèptiques al màxim. Això potenciarà el seu gust i farà que els plats que es serveixen siguin molt més bons. L’altre punt clau de la seva filosofia és donar a conèixer i revaloritzar tant el producte propi com el de la comarca. Els agrada treballar amb producte de qualitat i de proximitat, respectant-lo en tot el seu procés al màxim, partint de la base de la cuina tradicional i donant-li una volta. També volen que el que ofereixen estigui a l’abast de tothom i, per això, ofereixen un producte de qualitat a un preu assequible.