Un bon grapat de premis i reconeixements a la Fira de Sant Ermengol

Aquesta darrera Fira de Sant Ermengol ha deixat un bon regust de boca a molts socis de Menja’t l’Alt Urgell, ja que s’ha endut diversos premis i reconeixements. D’una banda, el Salvador Maura, de la formatgeria Mas d’Eroles d’Adrall ha rebut el premi Amic del Formatge. Maura va ser l’impulsor i l’organitzador de la primera edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu que es fa en el marc de la Fira de Sant Ermengol, i enguany que s’han complert 25 anys se li ha volgut retre aquest homenatge.

Reconeixement a Salvador Maura

En el seu discurs, Maura s’ha mostrat satisfet pel fet que la fira de formatges hagi esdevingut “patrimoni de la Seu d’Urgell”, i ha afegit que “estic molt content que els urgellencs i les urgellenques se l’hagin fet seva”. Per la seva banda, l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, ha lloat les “bones idees, la valentia per entomar-les i la tenacitat per dur-les a la pràctica, sense parar d’innovar” de Salvador Maura. 

Premi a 4 membres de Menja’t l’Alt Urgell 

Pel que fa als premis del 25è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, enguany s’hi han presentat 175 formatges procedents de tota la serralada pirinenca. Dels 42 premis lliurats en 14 categories, 4 socis de Menja’t l’Alt Urgell han aconseguit un total de 8 guardons.

Així, la formatgeria Castell-Llebre s’ha endut 3 premis: medalla d’or en la categoria de matons, recuits i brossats; medalla d’or al formatge Teo en categoria de llet de cabra, quallada àcida; i medalla de plata amb El Rulo, en la categoria de formatges amb condiment. Els seus responsables han destacat que la fira sempre és un “moment d’alegria i de trobada amb els amics”, i que si “hi ha bona sort i toca algun premi, millor”, tot i que això no és el més important. En aquest sentit, han afegit que “al final el fet que al jurat li agradin les característiques del teu producte és una loteria”.

La formatgeria Mas d’Eroles ha rebut 2 premis: medalla de plata per al formatge Ermesenda, en la categoria de llet de vaca quallada enzimàtica; i medalla de plata pel formatge Pla del Cim, en categoria de llet de vaca quallada mixta, pasta tova. Des de la formatgeria s’han mostrat molt contents pel reconeixement, i han assegurat que els aporta més ganes de tirar endavant i fer coses noves. També creuen que la cremositat i el gust dels seus formatges han fet possible aquesta distinció. 

Per la seva banda, la formatgeria L’Oliva també s’ha endut 2 premis: medalla de plata per Lo Coscollet en categoria llet de cabra quallada àcida i medalla de bronze per Lo Roc Roi en categoria de llet de cabra, quallada enzimàtica. Des de la formatgeria han indicat que estan molt contents de rebre aquests premis, ja que “són un reconeixement a la feina que fem dia a dia i durant tot l’any a Formatges l’Oliva: alimentar, munyir i tenir cura de les cabres, elaborar els formatges amb la llet de la munyida del dia, acompanyar-los en el procés de maduració i fer-los arribar a les llars perquè pogueu provar-los, i ara també conreant l’alfals que menjen les cabres”. Tot plegat, han afegit, “per fer un producte únic i amb personalitat, propi del territori i de la gent que el fem”.

Finalment, Cal Majuba ha rebut 1 premi: medalla de plata en la categoria de formatges frescos.

Reconeixements per part de la Generalitat

D’altra banda, i més enllà de la fira, dos socis del Menja’t també han rebut recentment dos reconeixements. D’una banda, l’Agustí Porta, de la Xarcuteria Pagès, ha estat guardonat amb el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2019Atorgat per la Generalitat de Catalunya, reconeix aquelles actuacions que aporten resultats beneficiosos en la qualitat, la bona imatge i la competitivitat de les produccions artesanes alimentàries. De l’altra, la Generalitat també ha reconegut al Salvador Mauraamb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari. Com veieu, els productors locals de l’Alt Urgell estan d’enhorabona, i des de Menja’t l’Alt Urgell no podem fer més que celebrar-ho!

Related Posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Fields marked with an * are required.