Una ruta per conèixer la recuperació del patrimoni alimentari

Si us va agradar la ruta que us proposàvem fa uns dies, segur que aquesta tampoc us deixarà indiferents. En aquesta ocasió us volem proposar un recorregut que posa en valor la recuperació del patrimoni alimentari.

La ruta número 2 comença al poble d’Alàs, a només sis quilòmetres de la Seu d’Urgell. Allà, i de la mà de la Urgell, podrem visitar la granja de Ca l’Andreu, una explotació ramadera familiar que està especialitzada en la producció de carn ecològica de vedella. Durant la visita, podrem conèixer els animals i visitar les instal·lacions de la ramaderia, que està molt lligada a la terra i compromesa amb el benestar animal. Finalment, podem fer un petit tast dels seus productes.

D’Alàs pujarem cap a Bar, un petit poble encimbellat a sobre del Segre, envoltat de natura i prats de pastura, i des d’on podrem gaudir d’unes vistes privilegiades. Aquí és on el Francesc hi té el seu ramat de cabres i el seu obrador de formatge artesà. Si el temps ho permet, el podrem acompanyar a pasturar les cabres i, si és temporada, fins i tot les podrem munyir! Posteriorment visitarem l’obrador i rebrem les explicacions del Francesc sobre el procés d’elaboració del seu formatge, sobretot el de tupí, que és un mètode de conservació utilitzat tradicionalment pels pastors de la zona. Evidentment, no marxarem de Bar sense fer un tastet de formatge, acompanyat de vi de la zona.

Finalment, i per acabar la ruta, ens dirigirem cap a Calbinyà. Allà hi trobarem Cal Serni, una casa de pagès construïda al segle XV que, actualment, és una de les úniques cases-museu habitades de Catalunya on, a més, s’hi elabora més del 80% del que es consumeix a la mateixa casa. Ja veieu que és un lloc que no us podeu deixar perdre! A Cal Serni podrem gaudir del menú degustació que ens prepararan el Josep Maria i la Dolors, a base de productes locals i propis, des del pa fins al vi, el formatge o l’embotit. Havent dinat, ells mateixos ens ensenyaran la casa, el petit però encantador Museu del Pagès, així com l’hort, els animals o la història del Tupinambus o nyàmera, un tubercle local que estan intentant recuperar i donar a conèixer.

Com podeu comprovar, aquesta és també una ruta ben completa i amb una gran varietat d’atractius per conèixer. No dubteu a demanar-nos informació, si hi esteu interessats, i continueu atents a les propostes que us anirem fent els propers dies!

Related Posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Fields marked with an * are required.