Un dia ben complet gaudint de plantes remeieres, formatges i confitures

Aquest serà un estiu especial i, com us vam dir en la darrera publicació, us volem animar a que l’aprofiteu per conèixer més els nostres productors i tot allò que elaboren. Per fer-ho, què millor que apuntar-se a alguna de les set rutes que hem impulsat des de Menja’t l’Alt Urgell? Avui us presentem la primera, coneguda com a ruta de les olors i les Trementinaires.

La proposta comença a l’encantador poble d’Ossera, al municipi de la Vansa i Fórnols. Es troba a 1250 metres d’altitud i hi viuen uns 25 habitants, entre els quals hi ha dues productores i artesanes agroalimentàries, a les que visitarem durant la nostra ruta. En primer lloc, ens dirigirem a la botiga Herbes d’Ossera, que compta amb tot tipus d’herbes aromàtiques. Allà, la propietària i productora, la Suzzette, ens explicarà les característiques més destacades de la seva producció i les propietats de les herbes. A banda, podrem olorar i tastar els seus aromes.

Un cop feta aquesta primera visita, seguirem pels carrers d’aquest poble fins arribar a l’obrador i a l’acollidora botiga de la Núria de Cal Casal, on aprendrem moltes coses sobre l’elaboració dels més de 80 tipus de melmelades que produeix. Abans de marxar d’Ossera, gaudirem d’un maridatge de formatges del Serrat Gros amb les confitures de Cal Casal. Justament, la següent parada serà a la formatgeria Serrat Gros, regentada per la Mercè i el Raül, a Josa de Cadí. Allà coneixerem els secrets de la pastura, de les cabres i de l’elaboració del seu exquisit formatge.

Després d’aquestes primeres visites de ben segur que haurem obert la gana per dinar, així que posarem rumb cap a Tuixent, on hi ha els dos restaurants que participen a la ruta: Cal Gabriel i Cal Peritxola. Tots dos ofereixen una magnífica carta de productes locals i cuina casolana que ens farà llepar-nos els dits.

Tuixent és el bressol de les trementinaries, així que, havent dinat, completarem el dia amb una visita al Museu i Jardí de les Trementinaires. Allà hi podrem conèixer la història d’aquestes dones, molt lligades a les plantes aromàtiques amb les que realitzaven les trementines, unes pomades curatives.

A banda de visitar el museu, qui vulgui també es podrà apuntar a un taller per preparar i endur-se a casa la seva pròpia trementina. Com veieu, una proposta ben completa per passar un dia d’allò més interessant a la vall de la Vansa. Seguiu a tents al nostre blog i a les xarxes socials, que al llarg dels pròximes dies us anirem fent noves propostes per tal que aquest estiu us animeu a venir de ruta amb nosaltres!

 

Related Posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Fields marked with an * are required.