Aquest estiu, vine amb nosaltres de ruta!
Aquest serà un estiu diferent en molts aspectes i la descoberta d’allò que tenim més a prop pot ser un molt bon pla. A Menja‘t l’Alt Urgell tenim una proposta ben atractiva i segura: les rutes gastronòmiques. Es tracta de set propostes repartides per la comarca que permeten conèixer i gaudir del patrimoni gastronòmic que tenim a l’Alt Urgell. Al llarg de les pròximes setmanes us les anirem presentant totes però de moment, i per anar obrint boca, us en fem una pinzellada.
La primera ruta que us volem presentar és la de les olors i les trementinaires, que permet visitar els pobles d’Ossera i Tuixent i descobrir productors locals de plantes aromàtiques, formatges i melmelades. A més, es complementa amb un dinar i una visita cultural. La segona ruta és la de la recuperació del patrimoni alimentari. En aquest cas, transcorre per Alàs, Bar i Calbinyà i permet conèixer una explotació ramadera de carn ecològica i una formatgeria, així com dinar en una casa de pagès del segle XV pràcticament autosuficient. Pel que fa a la tercera ruta, aquesta és la del patrimoni i el maridatge i transcorre per la Penella, Coll de Nargó i Montanissell. Permet conèixer una formatgeria artesana, un dels forns de més renom a la comarca i una de les bodegues i explotacions vitivinícoles més altes del Pirineu. Tot plegat, complementat també amb una visita cultural.
La quarta ruta és la dels productes d’altura i els productors làctics i, en aquest cas, se centra a la Reula i a Montant de Tost. Permet conèixer una finca de producció de lavanda i de vi blanc, dinar en un espai de tast d’una de les formatgeries amb més història de la comarca i conèixer una altra explotació de productes làctics. La cinquena ruta és la de la fermentació, i abasta tres productes, el pa, la cervesa i el formatge. En aquest cas recorre els nuclis de Montferrer, Bellestar, Arfa i Adrall i permet conèixer un museu fariner, una finca agrària i ramadera, una cerveseria artesana i una formatgeria.
La penúltima ruta, la sisena, és la dels formatges i les patates xips artesanes. En aquest cas transcorre pel sud de la comarca, concretament per Oliana, Peramola i la masia de la Penella. Aquesta proposta permet conèixer dues formatgeries, un obrador de patates xips casolanes i dinar en un restaurant en un indret amb molt d’encant. Finalment, la setena i darrera ruta és la del patrimoni gastronòmic a la Seu d’Urgell. Permet conèixer la capital comarcal, alguns dels seus equipaments culturals, fer maridatges amb infusions, visitar l’obrador d’una formatgeria i dinar al restaurant d’un productor local d’embotits.
Ja veieu que, si ho voleu, teniu opcions per triar i remenar aquest estiu. Si voleu més informació de cada ruta estigueu atents a les publicacions que anirem fent les pròximes setmanes o bé poseu-vos en contacte amb nosaltres al 635 66 09 31 o a menjatlalturgell@gmail.com. Aquest estiu, vine amb nosaltres de ruta!
Leave a Comment