Uns productors ben arrelats a la terra
L’Alt Urgell gaudeix d’un entorn natural i d’una terra propícia per a l’elaboració de nombrosos productes artesans i agroalimentaris, tal com hem pogut anar comprovant en els diferents reportatges dedicats als productors que conformen l’associació Menja’t l’Alt Urgell. En aquesta ocasió, ens hem volgut fixar en aquells productors que es dediquen a l’àmbit de l’herboristeria i les plantes medicinals i aromàtiques.
La degana la trobem a la vall de la Vansa, concretament a Ossera. Allà, la Suzzette Böhringer hi va posar en marxa fa 36 anys l’Herboristeria Nogué. Explica que van arribar des de Suïssa l’any 1984 amb el seu marit, amb la idea de ser autosuficients. Ja a Suïssa s’havien interessat molt pel món de les plantes i en tenien força coneixements, de manera que van decidir posar en marxa un projecte lligat a aquest àmbit. “El nostre projecte consisteix a fer unes plantes que siguin bones de gust i bones en propietats i tot, evidentment, ecològic”, explica.
Això vol dir que “tot ho has de cultivar tu o buscar-ho i saber com s’ha cultivat, per tal de controlar-ne la qualitat”. Els seus cultius els tenen al mateix poble d’Ossera, a 1.200 metres d’altitud. La Suzette destaca el fet que “fem tot el procés: sembrem, fem planter, plantem, collim, assequem, envasem i venem”. Tenen una quarantena de planes i amb elles elaboren diferents productes, com ara tisanes, infusions, aromatitzats i condiments.
Per la Suzette un dels valors més importants del seu projecte, i que el diferencia d’altres productes menys artesanals, és el control sobre el cultiu, ja que en el seu cas tot és ecològic i de proximitat. “Que d’una cosa es digui que és ecològica no vol dir que sigui de proximitat, ja que potser compres unes plantes que venen de la Xina, l’Argentina o Egipte”, un fet que no les fa sostenibles. En el seu cas, però, ofereixen totes dues qualitats.
L’Herboristeria Nogué té botiga física a Ossera, però ven força a l’exterior, a través d’internet i de botigues especialitzades. La Suzette remarca que “el nostre client és molt fidel” i creu que això es deu al fet que “quan prova els nostres productes nota la diferència de gust i veu que li ha anat bé, que li ha funcionat”. A www.herbesossera.com hi trobareu més informació.
Una finca plena de sinergies
Riu de la Vansa avall, a Montant de Tost, hi trobem Cal Margarit, uns altres productors que també treballen les plantes, tot i que des d’un vessant diferent. El Joan Cerdanya explica que “fa deu anys vam fer la primera plantació d’arbres tofoners i algunes línies de diferents aromàtiques per a cosmètica, com lavanda, romaní, sàlvia i calèndula”. Llavors, afegeix, “vam comprar un alambí de coure de 50 litres per aprendre a destil·lar” i, per una altra banda, “ens van deixar 10 ovelles per netejar la finca i les mateixes plantacions de lavanda i tòfones”.
Actualment disposen d’un equip de destil·lació amb dues olles de 2.000 litres i estan renovant la plantació de lavanda que van fer fa 10 anys, que ocupava 3 hectàrees i tenia 30.000 plantes. De fet, la nova tindrà 6 hectàrees i comptarà amb 60.000 plantes de dues varietats diferents de lavanda. A més, el ramat d’ovelles també ha crescut i ara tenen 60 mares més els seus corders. A banda, disposen de més de 600 arbres tofoners que estan entrant en producció i estan fent col·laboracions amb apicultors per tal de poder comercialitzar mel de lavanda i alzina.
Pel que fa als productes que venen, el Joan explica que “estem especialitzats en la flor seca i l’oli essencial de lavanda. Amb aquests productes han creat la marca de cosmètica Natural Bio Cal Margarit, on hi ha gel de bany, xampú, cremes, sabons, olis corporals…”. A més, afegeix, “actualment fem cervesa i alguns altres productes alimentaris com llangonissa i melmelada amb un toc de lavanda, en diferents col·laboracions amb altres artesans”. A banda, també tenen carn de corder, patates o trumfos de muntanya i tòfones.
El Joan apunta que el fet d’estar en un entorn natural com el de Montant aporta una qualitat i una aroma molt grans i característics, tant a les essències com a la carn, els trumfos i les tòfones. També remarca que la seva idea d’exploració agrària “és un xic peculiar: a la finca intentem crear un ecosistema el més naturalitzat possible, és a dir, crear sinergies perquè qualsevol problema o animal tingui la seva funció en equilibri. Per exemple, les ovelles les tenim per comercialitzar la carn, econòmicament parlant, però la seva principal funció és ser les nostres jardineres“. Si voleu més informació, podeu visitar el web www.feixescalmargarit.com.
Infusions i galetes a l’Infús
La darrera aturada d’aquest recorregut la fem a la Seu d’Urgell, on hi trobem l’Infús. Tal com expliquen la Vicky i el Marc, l’any 2001 van voler “resoldre el nostre neguit en el món de les infusions” creant un establiment “fortament especialitzat en tes, herbes i qualsevol ingredient susceptible de ser infusionat”. Així és com va néixer el Cafè dels Escoberts, al carrer Major de la Seu d’Urgell.
Els coneixements adquirits a través dels estudis de naturopatia, sommelier de te i tea blending per part de la responsable del departament de producció i selecció d’ingredients, juntament amb els anys d’experiència en contacte directe amb el consumidor gràcies al format cafeteria del negoci regentat, han portat a l’equip de l’Infús a igualar en importància els efectes medicinals de les plantes i les seves qualitats organolèptiques donant com a resultat una sèrie d’infusions interessants no només pel seu efecte en la salut del consumidor sinó també per la seva composició aromàtica.
Un cop assolit aquest primer pas, expliquen que els sorgeix una nova necessitat “que s’acaba convertint en una inquietud: quelcom per maridar amb les infusions. I què millor que unes saboroses galetes artesanes elaborades amb mètodes tradicionals i amb ingredients naturals i de primer nivell, tot aprofitant l’excel·lent qualitat de la mantega DOP Alt Urgell-Cerdanya, de la que disposem a la nostra comarca?”. Així és com neixen les galetes artesanes, elaborades amb mantega de la Cooperativa Cadí, que s’afegeixen a la resta de productes, bàsicament les diferents infusions, elaborades amb ingredients provinents de l’agricultura ecològica i amb fórmula pròpia, així com les infusions personalitzades per a esdeveniments i empreses.
I què diferencia aquestes infusions de les que es comercialitzen de forma més industrial? Doncs bàsicament que els processos d’elaboració són molt més manuals, amb un control constant del producte. A més, una part important dels ingredients de l’Infús prové de l’Alt Urgell i Cerdanya. A banda, això permet personalitzar els productes, amb tirades curtes i amb la imatge i els sabors que desitgi el client.
En aquest sentit, un dels aspectes que creuen que més valoren els clients -a banda del fet que el producte és artesà, de proximitat i ofereix un assessorament personalitzat- és l’efectivitat de les fórmules, en el cas de les infusions. D’una banda, aquestes estan destinades a tenir un efecte beneficiós sobre l’organisme per alleujar refredats, digestions pesades, nervis, etc. De l’altra, es té molt en compte el sabor d’aquestes preparacions “per tal que el client pugui gaudir al mateix temps que es guareix” o perquè senzillament pugui assaborir una infusió reconfortant. Salut i sabor, doncs, es donen de la mà. Si voleu conèixer més el projecte, podeu visitar www.linfus.cat.
Leave a Comment